Program Noći muzeja 2017

| petak, 19 maj 2017 11:35 |
Kategorija: Kultura

Četrnaesta po redu Noć muzeja tradicionalno će se održati 20. maja u 44 grada širom Srbije. U okviru manifestacije, čiji je ovogodišnji slogan Velike i male revolucije, građanima će biti otvorena vrata na 17 lokacija, a program će trajati od 17 sati do 1 sat posle ponoći.

Program Noći muzeja 2017
?? www.nocmuzeja.rs

Posetioci će u Sinagogi , u okviru programa Otvorena riznica muzeja, moći da pogledaju remek dela srpskog slikarstva iz zbirke Istorija umetnosti, čiji su predstavnici Paja Jovanović, Stevan Todorović, Đorđe Krstić, Uroš Knežević i drugi. Autori izložbe su Mara Makarić i Iva Trajković. Narodno pozorište će takođe obeležiti ovu kulturnu manifestaciju tako što će u hodniku biti izložene fotografije Dušana Mitića Cara i pozorišni kostimi koje je izabrao Dejan Gocić. Ispred pozorišta od 21 sat biće održan koncert Teatar benda.

Vrata Narodne biblioteke Stevan Sremac biće otvorena od 18 sati kada će se sastati brojni književnici i muzičari, dok će u 20 sati u holu biblioteke biti otvroena izložba grafika japanske umetnice Kijo Vada. Pored ove izložbe, u pasažu Biblioteke biće postavljena izložba povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Srpske književne zadruge, a autori izložbe su Suzana Stanković, Maja Novaković i Ljubiša Nikolić.

NOC MUZEJA KZN 2 2017 500x383

Foto: www.atastars.rs

Istorijski arhiv Niš vratiće duh starog Niša kroz pozivnice za balove, zabave, slave, kulturna i politička dešavanja, a koje su nastale u periodu od 1890. do 1940. godine. U Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla biće predstavljena izložba knjiga, fotografija, dokumenata i predmeta koji ilustruju 50 godina rada i postojanja biblioteke. Studentska izložba ENTERIJERI 17 biće tradicionalno prikazana na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu. U pitanju je jedina studentska izložba koja bez prekida traje od 2000. godine sve do danas. Na platou Letnje pozornice u Tvrđavi biće postavljena izložba radova Zdrava tvrđava, koja je zapravo program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta.

Izložba Preplitanja biće predstavljena u poslovno-obrazovnom centru Univerziteta Metropolitan. Na njoj su radili studenti sa svojim mentorima i prikazuje proces u toku kojeg se kamene kockice pretvaraju u piksele i 3D objekte. Izložba fotografija Noć uz dobri, stari radio prikazuje period nastanka Radio Niša 1946. godine do danas. Fotografije će biti postavljene u zgradi dopisništva Radio Beograda 2, a sve zainteresovani će moći da vide predajnike, fotografije poznatih spikera i novinara, kao i poznate ličnosti koje su gostovale ili tu snimale prve ploče. U okviru manifestacije Noć biologije srednjoškolci će u Gimnaziji Svetozar Marković pokušati da približe nauku, kulturu i sve ono što uče u školi kroz razne eksperimente, igraonice, kvizove, kratke filmove i interaktivne radionice.

11258686 10204491410948141 206789214 n

Foto: Sandra Mitrović

Film Kraljevski top-Istorija srpske krune, koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune, imaće svoje prvo javno prikazivanje u maloj sali Niškog kulturnog centra. Početak je u 20 sati. Sve zainteresovani će na humantiranoj izložbi Niška rok scena šezdesetih moći da vide prva izdanja ploča, fotografije bendova, kao i isečke iz novina. Fotografije će biti postavljene u dvorištu Univerziteta, a dobrovoljni prilog namenjen je lečenju Miljane Ristić Stanković

U galeriji 55 biće predstavljene Izložbe niškog umetnika Nikole Antonova i umetnice iz Beograda Aleksandre Grbović. U Umetničkoj školi biće postavljeni radovi učenika, dok će u Školi mode i lepote od 20  sati biti održana revija odevnih predmeta i frizura. Tada će biti izloženi i učenički radovi iz oblasti dizajna i tekstila. Ustanova Dečiji centar organizuje likovni konkurs Boje mog detinjstva, u okviru kog će učestvovati učenici niških osnovnih škola. Posetioci će moći da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u atelje-galeriji Milica. Galerija Šukletović organizuje izložbu slika Nede Veselinović Šuketović na temu Grad. U  Kupini će, takođe, biti prikazana izložba fotografija iz Južne Amerike, kao i projekcija kratkog filma Putevima Inka od 21 sat.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici