Bertrand Rasel − osnivač i vođa Prekog suda

| četvrtak, 18 maj 2017 20:18 |
Kategorija: Na današnji dan

Na današnji dan 1872. godine rođen je Bertrand Rasel, britanski filozof i matematičar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950.

Bertrand Rasel − osnivač i vođa Prekog suda
?? www.thefamouspeople.com

Odrastao je u plemićkoj porodici, a kako su mu roditelji preminuli dok je još bio veoma mali brigu o njemu i njegovom bratu preuzeo je deda Erl Rasel, inače predsednik britanske vlade. Studirao je filozofiju i logiku na Kembridžu. Po završetku školovanja postao je član Trinit koledža, a dve godine kasnije otputovao je za Rusiju, a potom i u Peking gde je predavao filozofiju godinu dana. Imao je četiri braka. Prvi put se oženio protestantkinjom Alisom Smit od koje se razvodi 1911. Nekoliko godina kasnije, kada je izgubio profesorski posao, opet  se oženio, ovog puta sa Dorom Rasel sa kojom je imao sina i ćerku. U to vreme napisao je popularne knjige iz oblasti fizike, etike i obrazovanja za laike. Sa drugom suprugom osnovao je Eksperimentalnu školu Beacon Hill. Kako mu Dora nije ostala verna razvodi se od nje i ženi po treći put.

Patriša, nova supruga, bila je oksfordska studentkinja i guvernanta Raselove dece. Sa njom je dobio sina i preselio se u Santa Barbaru gde je predavao na univerzitetu u Los Anđelesu. Potom je dobio ponudu da radi kao profesor na Siti koledžu u Njujorku, ali zbog njegovog radikalnog mišljenja fakultet povlači ponudu jer su smatrali da je nepodobno da Rasel predaje na njihovom koledžu. Potom se vratio ponovo u Britaniju gde je predavao na Triniti koledžu. Kada je već imao osamdeset godina ponovo se razveo i oženio sa Edit, koju je poznavao skoro tri decenije. Preminuo je u devedeset i osmoj godini u Velsu. Rasel je ostao upamćen i kao osnivač i vođa Prekog suda u kome su bili osuđivani svi zločinci Amerike u vijetnamskom ratu predesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka.

Iztvori: ikzs.com, nobelprize.org

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici