Čajno drvo – prirodni antiseptik

| nedelja, 23 april 2017 15:20 |
Kategorija: Zdravlje

Zahvaljujući ulju koje se nalazi u listovima čajnog drveta, ljudi su iste prvenstveno korstili za lečenje rana i posekotina. Danas se koristi i u druge svrhe, a najbolji efekat je pokazao kod lečenja akni i bubuljica.

Čajno drvo – prirodni antiseptik
?? www.dijetaplus.com

Raznim istraživanjima otkriveno je da su eterična ulja lišća čajnog drveta, iliti čajevca, čak trinaest puta jači antiseptik od fenola, koji je u ranim 1900. bio neka vrsta standardne mere za antiseptičku snagu. Na taj način je ovo ulje zvanično postalo prirodni antiseptik izuzetne snage. Sve češće se koristi u kozmetici jer je gel koji sadrži pet procenata ulja čajevca jednakog delovanja kao i losion petoprocentnog benzoil-peroksida, glavnog sastojka proizvoda namenjenih borbi protiv akni. Samim tim što je dejstvo ulja čajevca antibakterijsko, čest je i sastojak šampona, sapuna i mnogih kozmetičkih preparata.

Kako bi se uljem čajevca uspešno rešio problem akni, potrebno ga je razrediti vodom i staviti na mesto pod upalnim procesom. Drugi način predstavlja ubacivanje nekoliko kapi ulja u kremu za lice koja se svakodnevno koristi. Obavezno je razređivanje ulja, jer se u suprotnom može stvoriti crvenilo na koži. Jedino se mora voditi računa ukoliko se akna nalazi u blizini oka. U tom slučaju se preko problematične površine stavi hanzaplast i sa njim prespava, kako se oko ne bi nadražilo i ulje izazvalo njegovo suzenje. Ovo ulje čisti svu nečistoću na masnoj koži i upravo zbog toga sprečava nastanak novih akni.

1442998844 1403259075 cajevac

Izvor: www.marigoldlab.com

Šira upotreba čajnog drveta u narodnoj medicini među Evropljanima počela je u 19. veku, kada je on postao lekovito sredstvo za lečenje posekotina, rana, opekotina, ugriza i mnogih drugih kožnih oboljenja. Za vreme Drugog svetskog rata se ulje čajevca kod većine vojnika nalazilo u sklopu lične prve pomoći, koristivši ga za dezinfekciju svih vrsta rana. Pored toga, preporučuje se i kod upornih kožnih infekcija, naročito kada su u pitanju uporna gljivična oboljenja poput atletskog stopala. Ova bolest se uspešno leči za mesec dana uz pomoć 50% rastvora ulja čajnog drveta, tako što se nanosi dva do tri puta dnevno.

Izvori: zdravikutak.com, priroda-leci-sve.com.

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici