Valerijana – prirodni sedativ

| subota, 13 maj 2017 15:32 |
Kategorija: Zdravlje

Valerijana (lat. Valeriana officinalis) jedna je od najstarijih i još uvek najpopularnijih biljaka koje se upotrebljavaju za lečenje mnogih nervnih oboljenja i poremećaja. Lekovita svojstva valerijane su mnogobrojna, ali se ipak ubedljivo ističe njeno sedativno dejstvo.

Valerijana – prirodni sedativ
?? www.zenasamja.me.com

Biljka valerijana potiče iz Evrope, može se naći u šumama, na vlažnim livadama, a uz malo nege može se i uzgajati. Lekoviti deo biljke, koren, posebno se preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice. Izuzetno dobre rezultate daje kod nesanice izazvane brigama i stresom, a pomaže i kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem teskobe u grudima i strahom. Ova lekovita biljka pomaže i u lečenju bolesti zavisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja. Naime, čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duvanskog dima bude još neugodniji, čak i okorelim pušačima, koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su rešile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Čaj od valerijane priprema se tako što se jedna mala kašika korena ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procedi. Preporučena dnevna doza je 2-3 šolje u toku dana, od kojih obavezno jedna uveče, pola sata pre spavanja – što je idealno za lečenje nesanice. S obzirom na to da je ova biljka neugodnog mirisa, čaj se može napraviti u kombinaciji sa nekom drugom aromatičnom biljkom. Valerijana ima dovoljno jako sedativno dejstvo, tako da je ne treba koristiti sa drugim biljkama sličnog dejstva, niti u kombinaciji sa sintetičkim sredstvima za smirenje. Poželjno je da se nakon tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao sto su: mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost. Ova biljka nije preporučljiva za decu i trudnice.

Izvori: priroda-leci-sve.com, alternativa-za-vas.com.

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici