Kako do informacija od javnog značaja?

Jovana Živanović 2018.
Komentari

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), u okviru kampanje Srbija do informacija, organizuje uličnu akciju pod nazivom Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu? Akcija će se održati 4. oktobra na Trgu Kralja Milana od 15 do 17 časova.

Nedelja prava javnosti da zna u Valjevu / www.srbijadoinformacija.rs

Građani će imati priliku da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja i da se na interesantan način informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac. 

Iz tog razloga, inicijativu za odbranu javnosti da zna su pokrenule: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija,Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija

Ključne reči: crta , informacije od javnog znacaja , deda mraz u Nisu , ulicna akcija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.