Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Održan seminar o veštinama komuniciranja

Jovana Kovačević 23.5.2019. Komentari

Psihološko savetovalište za studente, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom i Savezom studenata Univerziteta u Nišu, održalo je seminar o komuniciranju pod nazivom Umeće komunikacije — Koliko se dobro razumemo?

Na seminaru je bilo reči o samom pojmu komunikacije, a zatim o poslovnoj i partnerskoj komunikaciji. O tome su u svečanoj sali Univerziteta u Nišu, govorili profesori Filozofskog fakulteta prof. dr Branislav Stevanović i doc. dr Ivana Stojanović Prelevićtransakcioni psihoterapeuti Dunja Stojanović Krstić i Maja Delibašić. Cilj seminara bio je da pomogne studentima da nauče kako da se što bolje snađu u situacijama koje zahtevaju veštine dobre komunikacije. Tema za koju su prisutni vidno bili najviše zainteresovani je predavanje o partnerskoj komunikaciji koje su održale transakcioni psihoterapeuti Dunja Stojanović Krstić i Maja Delibašić. One su objasnile različite kanale komunikacije zasnovane na podsvesnoj dinamici koja se gradi na osnovu kominiciranja, u odnosu roditelj–dete, a koja utiče na sve ostale odnose u životu. Značaj podsvesnog pokazale su u interaktivnoj vežbi u kojoj su učestvovali dobrovoljci koji imali zadatak da reše konfliktne situacije u vezi korišćenjem nekog od odnosnih obrazaca. Psihoterapeutkinje su pružile i brojne savete o najboljim načinima komuniciranja u određenim situacijama.

psiho

Foto: Jovana Kovačević

Nešto više o komuniciranju u poslovnom svetu otkrila je doc. dr Ivana Stojanović Prelević. Njeno izlaganje sastojalo se od tri međusobno povezane oblasti u kojima je veština komunikacije presudna. Govorila je  o komunikaciji u timovima i njihovoj unutrašnjoj dinamici, zatim o konfliktima koji nastaju u profesionalnom okruženju. Pri tome je kao najvažnije istakla da radi optimalne efektivnosti konfrontacije ne treba izbegavati. Na posletku je objasnila važnost dobrog predstavljanja sebe. Prof. dr Branislav Stevanović govorio je o pojmu i sociokulturnom značaju komunikacije. On je objasnio šta je zapravo komuniciranje i kako ono funkcioniše. Takođe je govorio i o tome kako ljudi imaju različita pravila komunikacije u različitim društvima. Profesor Stevanović je zajedno sa profesorkom Stojanović Prelević na kraju predavanja pružio prisutnima odgovore na pitanja koja su prethodnih dana stizala Psihološkom savetovalištu za studente. Bilo reči o javnim nastupima, političkoj komunikaciji, uticaju društvenih mreža na komunikaciju, i još dosta tema o kojima nije bilo planirano da se govori, ali su se pokazale kao oblasti o kojima studenti žele da znaju više.

Psihološko savetovalište za studente,Univerzitet u Nišu,komunikacija,Partnerska komunikacija,Poslovna komunikacija,seminar,predavanje,društvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.