Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Svetski dan najgracioznije životinje

Tamara Radovanović 8.8.2019. Komentari

Svetski Dan mačaka obeležava se 8. avgusta od 2002. godine. Širom sveta živi preko 500 miliona mačaka, a danas pokažite ljubav svojoj mezimici i nahranite neku macu sa ulice, koja nije imala sreće da pronađe dom i vlasnika. 

Foto: Tamara Radovanović

Međunarodni fond za brigu o životinjama ustanovio je ovaj dan sa ciljem da se podigne svest ljudi o potrebama mačaka. Ove umiljate životinje najzastupljenije su kao kućni ljubimci, odmah posle ribica, a poznato je da su odlične i za zdravlje vlasnika. Vibracije koje mace proizvode predenjem smanjuju stres i napetost, regulišu krvni pritisak i jačaju kosti. Osim toga, stručnjaci smatraju da mačke mogu izlečiti različite bolesti zavisnosti. Mačka će primetiti kada je njen vlasnik tužan ili bolestan i umiljavaće se oko njega, pokušavajući da mu pomogne i da ga oraspoloži. 

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na Zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima, a da ne propadne − tako je Žil Vern opisivao ove životinje. Zaista, mačke su uvek bile misteriozna bića i neiscrpan izvor inspiracije za pisanje knjiga i snimanje filmovaLegenda prema kojoj mačke imaju devet života potiče od divljenja čoveka prema njihovoj spretnosti, gracioznosti i neustrašivom karakteru. Sama priča vuče poreklo iz starog Egipta, gde je broj devet imao simboličko značenje i vezivao se za boga Atuma koji je prilikom svojih poseta podzemnom svetu uzimao oblik mačke. 

Abyssinian body 7

Foto: www.purina.com

Za razliku od psa koji će se uvek obradovati vašem dodiru i radosno vas pozdraviti repom, sa mačkom nikada ne znate kako će reagovati na vaš pokušaj da je pomazite. Možda počne da prede i da vam mesi ruke šapicama, a možda vam i pusti krv kandžama. Nikada ne znate, ali svakako ne možete odoleti i ne pokušati. U svakom slučaju, ljubav i nežnost pokazujte svojoj maci svakodnevno, a danas je posebno nagradite nekom poslasticom ili igračkom. Danas je njen dan. Ukoliko nemate ovog krznenog ljubimca, nahranite neku mačku sa ulice. Možda je previše ponosna da bi vam pokazala zahvalnost, ali će vam sigurno biti zahvalna. Danas je i dan onih mačaka koje više nisu sa nama. Setite se najradosnijih trenutaka koje ste proveli sa njima i budite srećni i zahvalni zbog toga što ste imali čast da provedete neko vreme u njihovom društvu. 

Srećan Svetski Dan mačaka!

društvo,svetski dan mačaka,mačke,životinje,ljubimci,Međunarodni fond za brigu o životinjama,EGIPAT,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.