Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Medijsko prelistavanje sa Aleksandrom Nikšić održano u EU info-kutku

Jovana Kovačević 5.12.2019. Komentari

Na prvom Medijskom prelistvanju u ciklusu, održanom 5. decembra u EU info-kutku, urednica BBC News-a na srpskom Aleksandra Nikšić govorila je o aktuenim medijskim temama i  kritičkom pogledu na njih.

Foto: Jovana Kovačević

Teme koje su sa Aleksandrom Nikšić prelistane bile su zemljotres u Albaniji, afera Krušik, Bregzit i navodna prodaja Univerziteta Megatrend. Sve teme posmatrane su iz kritičke perspektive, uz analize medijskog predstavljanja događaja i načine na koje javnost prihvata sadržaje. Aleksandra Nikšić govorila je i o tome po čemu se razlikuje rad srpskih medija od rada BBC-a, a bilo je reči i o načinima medijske prezentacije, naslovima i klikbejtovima.

Aleksandra Nikšić osvrnula se i na današnju poziciju medija, ističući njihovu važnost, kao i na ulogu novinara u kreiranju medijske scene. Mislim da smo sada u lošijoj situaciji nego što smo bili kada sam ja počinjala, zato što tada nije bilo toliko izbora pa se moglo jednostavnije odabrati kome verovati, šta čitati i kako se odnositi prema tome, a sada kada svako jutro počnemo sa 50-60 naslova jednostavno ne možemo da shvatimo na šta treba da se orijentišemo, kazala je Aleksandra i dodala da bi volela da nestane idealistička slika o novinarima kao ljudima koji sve znaju i koji će dati odgovor na svako pitanje, jer to nije tačno. Novinari su zapravo samo ljudi koji bi trebalo da imaju strpljenja da dođu do nekih podataka do kojih ostali ne mogu da dođu, zaključila je.

IMG 20191205 130541

Medijsko prelistavanje sa Aleksandrom Nikšić; Foto: Jovana Kovačević

Ovo je prvi od javnih događaja u okviru ciklusa pod nazivom Medijsko prelistavanje sa... koje organizuje EU info-kutak, a koji su zamišljeni kao razgovori sa medijskim stručnjacima o značajnim temama koje su obeležile protekli period. Planirano je da na ovim događajima sagovornici zajedno sa publikom pokušaju da proniknu u medijsku poruku koja se svakodnevno šalje i da razumeju način na koji je javnost konzumira.

Da postoji interesovanje mladih za ovakve teme potvrdila je i publika koja je imala dosta pitanja za Aleksandru Nikšić. Jako sam zadovoljna razgovorom koji smo vodili. Saznali smo mišljenje velikog profesionalca, što je za nas jako značajno. Raduje me i mogućnost radionica koje tek treba da se održe, rekla je za Studentski dnevni list studentkinja Filozofskog fakulteta Petra Naumović.

mediji,bbc news,BBC na srpskom,aleksandra nikšić,Eu info point,EU info kutak,medijsko prelistavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.