Diskriminacija Roma u medijima − problem kojim se društvo mora više baviti

Emilija Kostić 2019.
Komentari

Gradski forum na temu Pozitivna i negativna diskriminacija Roma u medijima održan je 24. decembra u prostorijama Media i reform centra. Na forumu je bilo reči o diskriminaciji pripadnika romske populacije u protekloj godini, njihovoj zastupljenosti u medijima, kao i o tome da li se o njima izveštava u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Foto: Jelena Todorović

Razlog održavanja foruma je stereotipno izveštavanje o Romima u medijima, što dalje uzrokuje diskriminaciju. Tim povodom govorili su član Odbora za ljudska prava Maja Kamenov, član produkcije RomaWorld Turkijan Redžepi i profesorka na predmetu Medijsko pravo na Filozofskom i Pravnom fakultetu prof. dr Jelena Vučković. Oni su se usaglasili sa tim da se iz stereotipa rađa diskriminacija, posredna ili neposredna.

Turkijan Redžepi smatra da se u Nišu vodi računa o tome kako se izveštava o pripadnicima romske zajednice, ali da postoje izuzeci i da se o njima neretko izveštava u kontekstu koji stvara diskriminaciju. Brojni su slučajevi nestanka romske dece i uglavnom svi mediji izveštavaju o tome, ali problem nastaje kada se u primarnim medijima mlađe populacije, na društvenim mrežama, ne mogu filtrirati komentari, rekao je i dodao da postoje stereotipni komentari koji samo šire diskriminaciju, a ne može se ništa uraditi da se oni uklone i iskorene u potpunosti.

Prof. dr Jelena Vučković kazala je da je problem sa izveštavanjem o Romima to što se izveštava taksativno. Prikazivanje šireg konteksta nekog događaja je važno kako bi se on shvatio takav kakav jeste. Na primer, kada se izveštava o nekom krivičnom delu, uglavnom se ističe nacionalna pripadnost, što je zaista nedopustivo, objašnjava prof. dr Jelena Vučković. Dokazivanje diskriminacije je, kako kaže Maja Kamenov, ponekad dosta teško. Ona dodaje da je institucionalnu diskriminaciju, koja je ušla u sistem, veoma teško prepoznati i dokazati. Javni servis ima obavezu javnih rasprava o medijskom sadržaju. Tu će sadržaj o manjinskim grupama biti ravnomerno zastupljen u odnosu na ostale sadržaje, rekla je.

Zaključak foruma je da su mediji posrednici i kreatori slike društva, te je problem diskriminacije neophodno rešavati.

Ključne reči: društvo , gradski forum , Media i reform centar , maja kamenov , turkijan redžepi , jelena vučković , izveštavanje , romi , mediji , diskriminacija , Niš ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.