Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Obeležava se svetski dan klimatskih promena

Jelena Ilić 4.11.2020. Komentari

Danas se obeležava svetski dan klimatskih promena 4. novembra i podrazumeva razne aktivnosti poput radionica, predavanja i drugih vrsta prezentacija koje upozoravaju stanovnike širom sveta o posledicama globalnog zagrevanja, staklene bašte i zagađenja okoline. 

Foto: pixabay.com

Pozitivne promene koje bi mogle doprineti boljitku planete i suzbijanju klimatskih promena bi se ukazale očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korišćenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i preterane potrošnje energije. Jedan od važnih problema opasnosti po Zemlju, a vezan za klimatske promene jeste efekat staklene bašte. On se zasniva na postojanju gasova u atmosferi koji Zemlju održavaju toplom i koji su odgovorni za postojanje života.

Ljudi su promenili sastav gasova prisutnih u atmosferi upotrebom sve većeg broja hemijskoh jedinjena u svakodnevnom životu. Usled toga se stvaraju ožiljci te se toplota koja stiže od Sunca ne refekltuje o Vasionu već se zadržava u atmosferi što nadalje vodi do povećanja temperature. Povećanje tropskih oblasti bi bilo neminovno, hrane bi bilo sve manje, a vode sve više. Koncentracija ugljen dioksida u atmosferi dolazi uticajem fosilnih goriva i sečom šuma, a gasovi poput hloroflourkarbonata se povećavaju usled pravljenja plastičnih masa i u rashladnim uređajima. 

jason blackeye zAITDJYV09w unsplash

Foto: Jason Blackeye, unsplash.com

Smatra se da su klimatske promene i globalno zagrevanje direktno prouzrokovale nestajanje pojedinih vrsta organizama, te da će do 2100. godine dovesti do povećanja temperature na Zemlji za 1,4 do 5,8 stepeni celzijusa. Razne vremenske nepogode koje su prouzrokovale brojne katastrofe, pogađajući pojedine delove planete i izazivajući neprocenjivu štetu ekonomiji i društvu vezan je za ovaj negativni efekat koji izazivaju klimatske promene. 

Prepoznajući značaj borbe protiv klimatskih promena, Vlada Republike Srbije je, na inicijativu Minstarstva, osnovala Nacionalni savet za klimatske promene.

Izvori: klimatskepromene.rsecofeminizam.comekozarkovo.wordpress.com

društvo,klimatske promene,svetski dan klimatskih promena,priroda,katastrofe,staklena bašta,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.