Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Onlajn predavanje: Kako danas govorimo srpski

Smiljana Vasković 17.2.2021. Komentari

 „EU info kutak Niš” i „EU info kutak Novi Sad” organizuju onlajn predavanje „Kako danas govorimo srpski”. Predavanje će se održati 19. februara putem aplikacije Zoom, sa početkom u 13 časova.

Foto: pixabay.com

U susret Međunarodnom danu maternjeg jezika, teme o kojima će se na predavanju govoriti tiču se toga kako (sa)čuvati srpski jezik, gde se on kvari, koja je veza između jezika i društvene realnosti i kakva je naša odgovornost prema jeziku. Na događaju će biti pokrenuto pitanje značaja i razumevanja maternjeg jezika, kao i mogućih pravaca očuvanja višejezičnosti.

Predavanje će održati naučna savetnica u Institutu za evropske studije u Beogradu, Gordana Đerić. Gordana je diplomirala na Filološkom fakultetu. Pohađala je poslediplomske studije Opšte lingvistike na Filološkom i Interdisciplinarne antropologije na Filozofskom fakultetu, a magistrirala je Interdisciplinarnu antropologiju i doktorirala na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 1996. do 2000. godine predavala je srpski jezik na Filozofskom fakultetu Karlovog Univerziteta u Pragu. Oblast njene ekspertize je fenomen stereotipa, koji je istraživala u okvirima studija diskursa, imagologije, semantike, kao i koncepata kulturne intimnosti i kulturnog pamćenja. Objavila je više od 80 naučnih tekstova, šest monografskih knjiga i uredila tri tematska zbornika radova, a na ovom predavanju predstaviće svoj Rečnik suvišnih reči, koji je objavljen 2019. godine u saradnji Instituta za evropske studije i izdavačke kuće Zlatno runo iz Beograda. Kako navodi autorka, rečnik pripada enciklopedijskoj leksikografiji i predstavlja zbirku primera reči i izraza koji su se rastali ili sa značenjem i smislom ili sa vremenom i kontekstom u kome se upotrebljavaju ili sa jezičkim standardom, stilom i dobrim ukusom.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava 21. februara svake godine. Usvojila ga je generalna skupština UNESKO-a 1999. godine, kao znak sećanje na studente koji su tog dana 1952. godine ubijeni u Daki, Istočnom Pakistanu, a  današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Predavanje je besplatno. Iz organizacionih razloga, potrebno je da se svi zainteresovani prijave za učešće, popunjavanjem prijavnog formulara.

društvo,EU info kutak,srpski jezik,kako danas govorimo srpski,onlajn,predavanje,međunarodni dan maternjeg jezika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.