Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Nedostatak sadržaja za mlade – ocena radionice „Lokal presa”

Jelena Ilić 19.6.2021. Komentari

Radionica „Medijski sadržaji za mlade” koju organizuje „Lokal pres” održana je 17. i 18. juna u hotelu „Solaris Resort” u Vrnjačkoj Banji. Glavne teme radionice uključivale su analitiku publike redakcija polaznika, kako privući određenu ciljnu grupu i koji su to sadržaji namenjeni isključivo mladima. Mladi polaznici delili su takođe svoja novinarska iskustva i utiske. Predavači su bili: novinar Lozničkih novosti Nebojša Trifunović, novinarka „Lokal presa” Marija Obrenović i generalna sekretarka „Lokal presa” Snežana Milošević. 

Foto: Jelena Ilić

Prvog dana radionice predavači su istakli da je najbitnije imati ciljnu grupu, u suprotnom novinari se mogu dezorijentisati i ispustiti je, nezavisno od toga da li su u pitanju mladi ili stariji. Redakcije se promovišu preko društvenih mreža: na Instagramu dominira mlada publika, a posredstvom Fejsbuka na vesti nailaze ljudi srednjih godina. Drugog dana polaznici su prezentovali svoje ideje i ciljne grupe svojih redakcija, a u nastavku se govorilo o interesovanjima mladih – putovanja, obrazovanje, poslovi, kultura, muzika i seminari. Mladi takođe najčešće dolaze do lokalnih medija preko društvenih mreža: 75 procenata posredstvom Instagrama, 14 procenata preko Tvitera i 9,3 putem drugih aplikacija. 

Mini-istraživanja i ankete mogu pomoći redakcijama da vide šta ljude na lokalnom nivou interesuje, a kod mladih se pokazalo da ih po procentima najviše zanimaju tekstovi (45 procenata), zatim video-sadržaji (30 procenata), fotografija (22 procenta), a na kraju su audio-zapisi od svega 2,3 procenta. 

Radionica1

Foto: Nataša Spasovski

Novinarka Lokal presa Marija Obrenović istakla je nedostatak medijskog sadržaja za mlade kao glavni problem na koji oni nailaze. Problem informisanja mladih je da u lokalnim medijima, ili medijima uopšte, nema dovoljno sadržaja za mlade. Često u istraživanjima, koje rade organizacije da li na nacionalnom, da li na lokalnom nivou, pokazuju da mladi nemaju dovoljno informacija, da nisu dovoljno informisani ni gde bi mogli naći informacije, izjavila je Marija Obrenović i dodala da to nije njihova krivica, već je češća krivica medija jer ne razmišljaju o mladoj publici. Tačnije, nijedan medij se praktično ne bavi mladom publikom. Lokal presu je bitno da pokaže da postoji ogroman prazan prostor na lokalnim tržištima kada je u pitanju informisanje mladih i da je njihovo informisanje strateški cilj na nivou države, jer je bitno i za mlade i za društvo da budu dobro obavešteni, zaključuje Obrenović.

 

društvo,Lokpres,Vrnjačka Banja,Solaris,medijski sadržaji,mediji,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.