Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Predavanje Nasa u Nišu oduševilo prisutne u Deli prostoru

Jovana Živanović 21.7.2018. Komentari

Zanimljivo predavanje pod nazivom Pogled na svemir iz Nase, u organizaciji Connect Centra iz Niša oduševilo je mnogobrojne posetioce koji su došli u Deli prostor kako bi čuli iskustva menadžerke za tehničke operacije svemirskih letelica Nase Elizabeth Blome.

Foto: Matija Gačić

Kada sam imala 8 godina zainteresovala sam se za istraživanje Svemira, a sa 16 godina sam zaista odlučila da time želim da se bavim. Upisala sam fakultet za mašinsko inženjerstvo, kasnije master na International Space Univerzitetu u Strazburu na Departmanu za studije kosmosa i još kao studentkinja počela da radim u Nasi, istakla je Elizabeth.

Njen prvi posao bio je na poziciji Shuttle Payloads Flight Controller, a zatim i kao Space Station Robotics Instructor, gde je radila na edukaciji posade Međunarodne svemirske stanice u vezi sa upravljanjem robotskom rukom za popravljanje oštećenja na letelici. Elizabeth je imala priliku da drži obuke astronautima koji idu na misije, da učestvuje u građenju letelice ali i da testira nove delove tzv. robotske ruke koja se treba pripojiti stanici u Svemiru. Istakla je da Nasa radi veliki broj eksperimenata i istraživanja, od pronalaska leka za rak do toga da pokušavaju da nađu način za život i rad na Mesecu.

rsz elizabeth

Elizabeth Blome, Foto: Matija Gačić

Astronaut može najduže biti u Svemiru oko godinu dana, ali se na svaka 3 meseca menja grupa koju čine šestoro astronauta dolaskom troje novih. Astronaut mora imati savršen vid, i svi vidovi komunikacije u letelici su im omogućeni. Takođe, veoma je teško zaposliti se u Nasi, konkurencija je velika, i veoma je izazovno, ali je njoj pomoglo što je još kao student počela da radi. 

Connect Center organizuje događaje na teme koje Nišlije do sada nisu imali prilike da čuju. Trudimo se da doprinesemo Nišu nečim novim koristeći znanje i resurse kojima raspolažemo. NASA u Nišu je događaj organizovan baš iz tih razloga. S obzirom na to da su osnivači organizacije iz SAD, imaju dosta kontakata ljudi različitih profila i iskustva, pa smo na taj način doveli i Elizabet, koja je zaposlena u Nasi, kaže jedan od organizatora Bratislav Bojić.

Connect Center planira da nastavi sa organizacijom ovakvih događaja sa stručnim ljudima u ulozi predavača iz Sjedinjenih Američkih Država. 

nasa,društvo,nasa u nišu,elizabeth blome,svemir,predavanje,deli prostor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.