Nova tehnologija, novi način plaćanja

Ljubica Slavković 2018.
Komentari

Vaše telo i stvari koje vas okružuju uskoro će plaćati umesto vas. Ovo je novi način kupovine koji će uskoro postati toliko popularan da će odlazak u kupovinu biti prava avantura. Reč je o tome da Amazon, Mastercard i mnogi drugi razvijaju nove načine za potrošnju, uključujući i mogućnost da vaš račun možete platiti čak i  skeniranjem vena u vašem palcu.

paynearme.com

Razmislite samo o svemu onome što uradite kada uđete u prodavnicu i platite nešto. Stojite u redu, vadite novčanik iz torbe ili provlačite vašu kreditnu karticu. Čekate na očitavanje vaše kartice, zatim unosite svoj PIN ili se potpisujete na čeku kojim će te platiti vaš račun. To i ne izgleda tako naporno. Međutim, zbog brzog razvijanja tehnologije i naglih promena u trgovini, ovakva kupovina postaje veoma duga i spora, zbog toga će u budućnosti polako izumreti. Sve je počelo od toga kada su kreditne kartice zamenile tradicionalni  način kupovine, a nakon toga je došlo i  plaćanje preko mobilnih telefona. Uskoro dolazi nešto inovativnije.
Plaćanje će biti moguće izvšiti uz pomoć  satova, automobila, pa čak i vena naših ruku i  palčeva.

Dobitak ovoga je dvojak: imaćete više izbora plaćanja i čin plaćanja će u nekim slučajevima postati tako brz i lak. Korišćenjem novih povezanih uređaja, biometrije i formata za spremanje, kao što su Amazon Go, vaši uređaji i stvari koje vas okružuju će plaćati umesto vas. Kupovina će biti  brža, udobnija i sigurnija. Jedini nedostatak ovakvog tipa plaćanja jeste taj da novac na računu možete potrošiti za tren oka, a da ne primetite, što će biti dobro za markete i prodavnice, ali ne i za vas. Ovaj način plaćanja treba posmatrati kao nešto uz pomoć čega ćemo brzo i jednostavno završiti kupovinu i uštedeti vreme. Moramo biti svesni da je ovakva kupovina olakšica a ne način za brzu potrošnju novca.

Dostupnost mobilnih mreža plaćanja kao što su Apple Pai i Samsung Pai su samo početak. Uz novu tehnologiju, dolaze i nove opcije. Najzanimljivije tehnologije koje se pojavljuju  jesu zapravo one koje ne samo da nam pomažu da na brz i efikasan način obavimo svoju kupovinu, već one koje nam prilikom plaćanja  menjaju iskustvo u kupovini.

Izvori: https://www.cnet.com/

Ključne reči: Kupovina , it , NOVAC , PLAĆANJE ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.