Instant plaćanje ili plaćanje u bilo kom trenutku

Ljubica Slavković 2018.
Komentari

Živimo u svetu instant poruka, ali kada je u pitanju elektronsko plaćanje, nekim transakcijama je još uvek potrebno mnogo vremena da stignu na određeni račun. A ako izvršimo elektronsko plaćanje tokom vikenda ili na godišnjem odmoru, možda novac neće započeti svoje putovanje do primaoca do sledećeg radnog dana. Pomoću instant plaćanja, novac je dostupan u roku od nekoliko sekundi na račun primaoca, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.

Foto: www.tripadvisor.com

Pomoću trenutnih ili instant plaćanja možete slati i primati elektronskim putem, bilo kada i bilo gde. U nekim zemljama već možete na ovaj način poslati novac putem mobilnog telefona, što vam daje iskustvo u smislu brzine i udobnosti, kao kod gotovine, na primer, kada delite račun za večeru sa kolegama ili pozajmljujete neki novac prijatelju ili rođaku. U elektronskoj trgovini, trenutna plaćanja eliminišu rizik za online trgovce da ne dobijaju isplatu, jer se izdavanje robe i usluga lako može sinhronizovati sa plaćanjem. Za plaćanja između preduzeća, trenutna plaćanja poboljšavaju novčani tok, olakšavaju upravljanje sredstvima, smanjuju kašnjenja i ubrzavaju plaćanje faktura.

Od 22. oktobra ove godine uveden je ovaj metod plaćanja i u Srbiji. Banke koje su trenutno u procesu unapređenja ili menjanja svog osnovnog bankarskog sistema, poput Erste Banke, u skladu sa ovom odlukom NBS, instant plaćanje će uvesti početkom sledeće godine. Kijentima Erste Banke će instant plaćanje biti na raspolaganju od 1. aprila 2019. godine. Ovaj način plaćanja omogućiće korisnicima trenutno izvršenje transakcija. To znači da će od trenutka iniciranja transakcije, u roku od 10 sekundi sredstva biti na računu primaoca, uz potvrdu uplatiocu da je transakcija izvršena. Iniciranje transakcija moguće je u bilo kom trenutku — danju, noću, vikendom i preko e–bankinga kao i preko blagajna. U instant plaćanje spadaju i dinarska plaćanja gde je maksimalni iznos do 300.000 RSD. Uvođenjem instant plaćanja ne prestaju da rade postojeći platni sistemi RTGS i kliring.

Izvoriecb.europa.eu

Ključne reči: Instant plaćanje , transakcije , račun ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.