Retro igre i vraćanje u detinjstvo

Ljubica Slavković 2019.
Komentari

Danas kada posmatramo igrice, vidimo da zauzimaju značajno mesto u tehnologiji ali i u životu dece i odraslih. Kada igramo, vidimo prostrane pejzaže i zapanjujuće predele, sve to u visokoj rezoluciji. Međutim, pre samo nekoliko decenija, naše primitivne video igre sastojale su se samo od pikseliranih mrljica i odskočnih linija. Koje ste igrice vi igrali tada?

Foto: desiblitz.com

Donkey Kong je bila jedna od prvih igara koja je imala stvaran zaplet. U ovoj igri, Jumpman, heroj igrice, se morao popeti na gradilište kako bi spasio svoju devojku, Pauline, koju je oteo Donkey Kong. Ova igra je bila prekretnica u istoriji igara i jedna od prvih platformi sa skokovima i pokretanjem koja je dovela do novog stila igranja. Igrači širom sveta voleli su blesavu priču, razigranu grafiku, zanimljive likove i humor.
Super Mario je igra koju prate Mariove avanture, tipično u fiktivnom kraljevstvu gljiva sa Mariom kao glavnim likom. Cilj ove igre je spašavanje princeze, do koje se dolazi kroz nekoliko nivoa. Super Mario ima zadatak da pređe težak put, pun prepreka, neprijatelja, cevi i rupa, kako bi došao do cilja. Super Mario se smatra jednom od najpopularnijih igara u svetu.

Tetris kojeg je 1984. godine stvorio sovjetski programer nije prvobitno bio zamišljen kao oblik zabave već je bio je namenjen prikazivanju potencijala kompjuterskog intelekta. Bilo je dovoljno jednostavno da se igra u pokretu i bilo je popularno i kod odraslih i kod dece. Sa preko sto sedamdeset miliona prodatih kopija, to je jedan od najprodavanijih proizvoda svih vremena.
Sonic the Hedgehog Sega za razliku od Super Maria, je igra gde je najvažnija sposobnost brzina, gde uz pomoć nje se razvija lakše kretanje i prelaz preko prepreka gde spadaju opruge, padine,i  visoki padovi. Nivoi su popunjeni opasnostima u obliku robota. Igrač takođe mora da izbegava dodirivanje oštrih šiljaka i  padanje u jame bez dna. Sonicovo glavno sredstvo napada je Spin Attack, u kojem se uvija u loptu i brzo rotira, ubijajući neprijatelje i određene prepreke prilikom sudara. Sakupljanje 100 prstena nagrađuje igrača sa dodatnim životom. Prsteni deluju kao sloj zaštite od opasnosti i ako Sonic drži najmanje jedan prsten kada se sudari s neprijateljem ili opasnom preprekom, preživeće.


SI 3DSVC DonkeyKongDonkez Kong, Foto: nintendo.co.uk

Jedna od težih ali i interesantnijih igrica mnogih detinjstva bila je Duck Hunt. Igra se igra iz perspektive prvog lica i zahteva svetlosni pištolj, uz pomoć kojeg igrač ubija ptice na ekranu. Pored ptica koje su mete u ovoj igri, poznati lik koji se javlja jeste i pas koji njuši teritoriju pre početka pucanja ptica.
Poznata igra gde je bilo potrebno uništiti tenkove neprijatelja i čuvati svoju bazu od uništavanja je Battle City. Ima više od 30 faza, naravno, postaje teže kako nastavljate da prelazite nivoe.

Igrica koja je bila deo žutih disketa je Circus Charlie. Ona ima šest nivoa. Morate da upravljate klovnom i  da pokažete različite veštine kao što to čine oni. Ovo je jednostavna igra i nakon igranja od nekoliko sati možete da završite sve nivoe. Prve četiri faze su veoma jednostavne, a peta i šesta su malo teže.


duckhuntDuckhunt, Foto: reddit.com

Ovo je samo nekoliko igrica koje su verovatno deo i vašeg detinjstva. Zahvaljujuci internetu, danas se mogu igrati i online a nekada je bilo teško doći do njih.

Izvori: shortlist.com bettercloud.com

 

Ključne reči: Retro igre , detinjstvo , it ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.