Najavljena aktivacija 5G mreže

Jovan Živković 2019.
Komentari

Mreža 5G, biće aktivirana krajem ove godine, kažu stručnjaci. Beta verzije biće aktivne na teritoriji SAD–a, dok će ostale zemlje sačekati period testiranja. Mogućnosti koje 5G mreža nudi su ogromne. Promene će obuhvatiti polja kao što su online kupovina, strimovanje, skidanje, gejming i mnoge druge.

Foto: 10wallpaper.com

Kada pogledate performanse 5G mreže, ne možete da ne ostanete zatečeni. Početna brzina iznosiće 1,4 gigabajta, što je otpilike 10 do 20 puta brže od trenutne 4G mreže. U kasnijim i naprednijim verzijama standardna brzina će postati 4,5 gigabajta. Skidanje jednog filma trajaće oko 17 sekundi.  Mogućnosti strimovanja postaju znatno veće i sigurnije. Gejming, kao privredna grana u vrtoglavom usponu, postaće lagodniji. 

Pored brzine, tu su opseg i kapacitet ove mreže koji će biti znatno širi nego kod prethodne. To znači da više uređaja mogu biti istovremeno i duže povezani na jednu mrežu. To će biti od velike važnosti za obrazovne ustanove, s obzirom na to se internet već ukorenio u obrazovanje. Učenici će sad zajedno sa profesorima moći da obavljaju vežbe i da imaju trenutni pristup rezultatima. U bolnicama, internet je često jedina valjana zanimacija bolesnicima, tako da će dostupnija mreža značajno uticati na njihovo raspoloženje.

5G mreža neće samo uticati na mobilnu telefoniju, već će se njen uticaj odraziti i na druge tehnološke grane. Automobili će biti povezaniji, što će prouzrokovati stvaranje njihovog posebnog okruženja gde će znatno brže nego pre biti u stanju da reaguju. To bi i te kako smanjilo broj saobraćajnih nezgoda. Razvoj veštačke inteligecije u robotici bi takođe bio ubrzan.

Nakon Amerike, 5G mreža trebalo bi da zaživi u Kini, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Švajcerskoj, Južnoj Koreji i Australiji. U Srbiji se, kao i u ostatku sveta, očekuje da će zaživeti nakon 2020. godine.  

Izvori: pcpress.rs, www.sveotehnici.com

Ključne reči: tehnologije , internet , mreža , 5g , it ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.