Negativne strane savremene tehnologije

Nenad Krstić 2019.
Komentari

Savremene informacione tehnologije su nam umnogome olakšale život, posao i rad. Iz svega treba da uzmemo ono najbolje, međutim, ukoliko ne vodimo računa i ne budemo oprezni, negativne strane mogu da nadvladaju ove pozitivne i dovedu do neželjenih efekata. Postoji nekoliko najizraženijih mana savremenih tehnologija.

Foto: shutterstock.com

Možda ono najbitnije jeste narušavanje zdravlja. Postoji mogućnost oštećenja vida kod osoba koje previše vremena provode za računarom. Osim toga, ono za posledicu ima i manjak kretanja i vremena provedenog u prirodi. Dokazano je i da se narušava kvalitet spavanja ako su uređaji uključeni preko noći. Nove tehnologije utiču i na naš mozak. Preterana upotreba pojedinih uređaja dovodi do smanjenja koncentracije i razmišljanja. Nakon nekoliko godina provedenih na internetu sve nam je teže da provedemo nekoliko minuta čitajući knjigu. Neki stručnjaci smatraju da nas internet pretvara u zombije koji neprestano klikću na nebitne stvari.

Osim svega navedenog, zapaženo je da kucanjem kratkih poruka mnogi ne razmišljaju o gramatičkim pravilima. Vremenom sve to dovodi do nepismenosti sve većeg broja ljudi. Potreba da stalno budemo priključeni na internet i budemo u toku sa dešavanjima stvara dodatni nivo stresa. Nedavna istraživanja su pokazala da većina nas s vremena na vreme čuje nepostojeću zvonjavu ili vibriranje telefona, što je znak da je organizam pod stresom. U savremenom svetu društvene mreže su nam omogućile bolju komunikaciju, ali to za posledicu ima zapostavljanje druženja licem u lice, sto kasnije dovodi do depresivih stanja.

Internet i savremene tehnologije mogu da budu odlične sluge, ali i zli gospodari. Tehnologija sama po sebi nije ni loša ni dobra. Onakva je kakvom je mi učinimo. Upravo zato može nam olakšati ili otežati život samo ako joj mi to dozvolimo. 

Izvori: itmagazin.info, internetzanatlija.com 

Ključne reči: tehnologije , računar , mobilni telefon , komunikacija , zdravlje , it ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.