Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Ostanite bezbedni na društvenim mrežama

Nenad Krstić 31.7.2019. Komentari

Društvene mreže su postale neizostavan deo života, kako privatnog tako i poslovnog. Preko njih komuniciramo sa rođacima, prijateljima i kolegama. Mnogima pomažu i u poslu, naročito ukoliko su u pitanju novinari i medijski radnici. Postale su glavni izvor informacija, pa su pretekle čak televiziju, radio i štampu. Zbog svega toga bitno je da su naši nalozi pravilno zaštićeni.

Foto: www.safebytes.com

Ako na Facebook-u ili Viber-u komunicirate sa kolegama ili nekom firmom, gledajte da to bude u zatvorenoj grupi. Imajte na umu da pamćenje jakih šifri, iako može biti naporno, predstavlja jedan od glavnih uslova da nalog ostane bezbedan. Prilikom registrovanja omogućite dvostepenu autentifikaciju. Ona koristi kombinaciju dve različite komponente, uglavnom šifru naloga i konfirmacionog koda, koji se šalje korisniku SMS-om ili imejlom. Dvostepena autentifikacija je i te kako vredna, jer profil tako ostaje potpuno zaštićen.

Ukoliko koristite društvene mreže, uvek koristite zvanične naloge. Izbegavajte aplikacije trećih strana koje koriste lične podatke i prikazuju reklame, jer nikada ne možete biti sigurni ko iza njih stoji i preko kojih servera idu vaši privatni podaci. Kada birate šifru nikada ne koristite imena članova porodice, kućnu adresu ili ime kućnog ljubimca. Uvek izbegavajte i datume rođenja.

The Rise of Video Across Social Media 1 768x513

Foto: www.rightmixmarketing.com

Ne preporučuje se upotreba iste šifre za dva ili više naloga, pa je nekada veoma teško izboriti se sa velikim brojem komplikovanih lozinki. LastPass je program koji pamti sve vaše šifre, ostavljajući vam da zapamtite samo master lozinku. Uz LastPass će vam biti potrebna samo jedna šifra.

Društvene mreže su svakako budućnost ljudske komunikacije. Pojedine aplikacije već danas koristi više od milijardu ljudi. U bliskoj budućnosti će postati neophodno dobro poznavati komunikaciju putem interneta, pa i poseban internet bonton, kako bismo ostali bezbedni i uživali u svim prednostima koje nam internet i društvene mreže nude.

Izvori: securitysee.comdanas.rs.

zaštita podataka,društvene mreže,hakovanje,nalog,instagram,sifra,it,lozinka,LastPass,aplikacija,Facebook,viber,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.