Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Produžite radni vek svog laptopa

Nenad Krstić 12.9.2019. Komentari

U današnje vreme laptop predstavlja najčešće oruđe za rad. Većina nas ga koristi skoro svaki dan, a malo ko razmišlja da li ga koristi na pravilan način. Nažalost, najmanja nemarnost može uticati na lošu funkcionalnost i ostaviti trajne posledice. Predstavićemo vam nekoliko saveta kako da produžite vek trajanja svog laptopa. 

Foto ak4.picdn.net

Visoke temperature su smrtni neprijatelji laptopova. Ako dozvolite da se pregreje, ugrozićete osetljive komponente poput procesora, ventilatora i baterije. Zato izbegavajte korišćenje laptopa na mekim površinama koje bi mogle da blokiraju odvode za vazduh i tako otežaju hlađenje. Idealno je koristiti ga na stolu i sličnim ravnim površinama. Ako već morate da koristite laptop u krevetu, proverite da li su odvodi za vazduh slobodni. Svaki  hard-disk koristi magnete kako bi čuvao podatke. Kada svoj uređaj držite blizu drugih snažnih magneta, to dovodi do poremećaja magnetnog polja i gubitka podataka. Zato se postarajte da ih ne držite nigde blizu računara.

Baterije na laptopovima nisu večne. Nakon dve godine korišćenja, kapacitet će početi da opada. Taj proces možete da usporite ako pažljivo postupate sa baterijom. Najbolje je da laptop nikada ne praznite ili punite do kraja. Bolje je držati je na iznad 40 odsto i stalno dopunjavati do 80 odsto. To vam, naravno, neće uvek poći za rukom, ali činite to kad god možete. Kabl kojim punite svoj laptop je najznačajniji propratni deo njega. Kablovi su u pravilu čvrsti i izdržljivi, ali takođe mogu pretrpeti oštećenja usled stalnog transporta, padova, čupanja iz zidnog utikača ili ako ih, recimo, prikleštite vratima. Takođe, nemojte ostavljati svoj uređaj uključenim ako ga ne koristite. Neprestani rad troši sam uređaj u oštećuje sistem za hlađenje. Ako ga pokrećete više puta u toku dana, koristite mod za spavanje. Čišćenje laptopa od prašine vlaznom krpom nije dobra ideja. Verovatno možete načiniti više štete nego koristi. Idealno je da čistite svoj laptop suvom krpom bez tečnosti. Uređaj treba pažljivo zatvarati i otvarati. Ne možete zatvarati laptop držeći ga samo za displej, najosetljiviji deo uređaja. Ako ga držite za ivice, pritisak na te delove može dovesti do savijanja i pucanja. Otvarajte ga i zatvarajte nežno, držeći ga na sredini. Ukoliko želite da produžite trajanje svojih prenosnih računara, savetujemo vam da ispoštujete neke od navedenih preporuka. 

Izvori: novaenergija.netbenchmark.rs 

it,laptop,odrzavanje,baterija,kuler,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.