Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Šta nam sve donosi Plejstejšn 5?

Jovan Živković 23.10.2019. Komentari

Iako još uvek ne postoji zvaničan datum izlaska Plejstejšna 5 , brojni gejmeri sa nestrpljenjem iščekuju taj trenutak. Plejstejšn 4 izašao je 2013. godine i po svim parametrima zadovoljio ukuse publike. Upravo iz tog razloga ne čude visoka očekivanja fanova ove konzole.

Foto: t3.com

Najiščekivanija novina je svakako super brzi SSD koji je znatno brži od običnog hard-diska i koji će značajno smanjiti vreme učitavanja bilo koje igre. Na primeru Insamnikovog Spajdermena učitavanje je trajalo 0,8 sekundi, dok je PS4 konzoli trebalo 15 sekundi. Grafička kartica će takođe biti znatno jača nego kod PS4, i to čak od šest do osam puta, dok bi očekivani kapacitet trebalo da iznosi 16 GB. Prema nekim informacijama u planu je i korišćenje 8K rezolucije, ali njima treba prilaziti sa rezervom, budući da današnje PS4 konzole imaju velikih problema sa 4K rezolucijom kod novijih AAA igara. Najveći bum svakako bi bila nova verzija VR tehnologije koja bi izašla uz PS5. Sadašnji VR je pokupio dobre kritike od strane publike, no HTC Vajv je i dalje lider na tržištu u ovoj oblasti. Moguće je da će novi Soni pokušati da nadogradi svoj VR i iskoristi momenat kako bi izgurao svog konkurenta sa prvog mesta. Što se izgleda tiče, ne bi trebalo očekivati veće promene. Ipak, većina fanova se nada nešto tišoj verziji od prethodnih.

Glavni sonijev arhitekta Marko Kerni potvrdio je da će novi plejstejšn podržati igre iz generacije njegovog prethodnika. Jedna od prvih igara je Grand Turismo. Upravo smo na njenom primeru mogli da se uverimo u kvalitet PS5, a koji iznosi 120 fps-a, odnosno 120 sličica u sekundi.

Izvori: adria.ign.com games-serbia.com mondo.rs 

plejstejšn,igrice,tehnologija,it,Konzola,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.