Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Kako sponzorisane objave dolaze do Vas?

Aca Cvetković 14.11.2019. Komentari

Možda se ne bavite marketingom i to nije u domenu Vaših interesovanja, ali sigurno ste primetili da oglasi koji iskaču na društvenim mrežama jesu targetirani upravo prema onome što Vas zanima. Jeste li se ikada zapitali na koji način oglasi funkcionišu i kako se pojavljuje baš ono o čemu ste istraživali i ono što Vam je potrebno? Da li Vam se nekada desilo da proizvodi o kojima ste pričali sa prijateljima izađu kao sponzorisana objava na Instagramu, Youtube-u ili Facebook-u?

Foto: www.forbes.com

Iako je tradicionalno reklamiranje i dalje zastupljeno u velikoj meri, digitalni marketing igra glavnu ulogu u oglašavanju. Kada oglašivači žele da ponude svoj proizvod ili uslugu, najpre se odlučuju za marketing na društvenim mrežama, preko kojeg je najlakše stići do željene ciljne grupe. Cilj marketinga na internetu jeste da kreiranjem tekstualnog i vizuelnog sadržaja podstakne korisnika na akciju i promenu ponašanja. Preuzimanjem aplikacija na mobilnim telefonima korisnici odobravaju upotrebu mikrofona i kamere svog uređaja i na taj način automatski daju dozvolu aplikaciji da prikuplja podatke vlasnika mobilnog telefona. Na taj način aplikacija kreće sa prikupljanjem podataka iz četova, opcija za pretraživanje, kao i sumiranjem lajkovanih i komentarisanih objava na toj društvenoj mreži.

Prilikom sponzorisanja na internetu, oglašivači imaju mogućnost da targetiraju ciljne grupe prema broju godina, mestu stanovanja, polu, jeziku kojim govore i drugim opcijama. Kada odaberu kome žele da plasiraju svoju reklamu, Youtube, Facebook, Google i druge kompanije obavljaju ostatak posla, na osnovu već prikupljenih informacija o tome šta je u sferi interesovanja korisnika. Te kompanije raspolažu podacima o mestu našeg boravka, o tome koja nam je uobičajena ruta kretanja, ali i podacima o našim putovanjima. Kada oglašivač targetira ciljnu grupu prema mestu stanovanja, lokacija gde se korisnik nalazi predstavlja jedan od glavnih parametara za prikazivanje oglasa. Ova vrsta targetiranja jeste targetiranje po lokaciji.

shutterstock 1110859739 760x400

 Foto: www.searchenginejournal.com

Targetiranje po starosti može se objasniti postojanjem proizvoda i usluga namenjenih korisnicima određenog uzrasta. Ako bi se oglašivač odlučio za reklamiranje putem televizije, moraće da se osloni na neprecizna istraživanja o tipu ljudi koji prati određene programe. U tom slučaju oglašavanje na internetu daje prednost u odabiru publike prema broju godina, te će Facebook ili Google marketinšku kampanju oglašivača prikazati samo osobama željenog uzrasta, sortirajući ih prema unapred prikupljenim podacima. Ne tako često u upotrebi, ali targetiranje ciljne grupe prema polu predstavlja jedan od glavnih faktora u reklamiranju kozmetičkih salona, prodavnica venčanica, cvećara i slično. Ako oglašivač sponzoriše objave namenjene ženskom polu, uvek će odabrati da target grupu suzi na ženski deo publike.

Kompanije koje se bave pružanjem usluga na internacionalnom nivou uvek će se služiti personalizovanim porukama usmerenim ka ciljnoj grupi koja koristi određeni jezik na svojim uređajima. U velikoj bazi podataka pomenutih kompanija nalaze se informacije o samim korisnicima društvenih mreža. Lajkovanje, komentarisanje, pristupanje određenim sajtovima, interakcija sa brendovima − zapisani su u bazi podataka kao interesovanje korisnika. Na taj način, selektovanjem ciljne grupe prema interesovanjima oglašivač usmerava svoje reklame ka tačno zainteresovanim korisnicima.

 

https specials images.forbesimg.com dam imageserve 827112422 960x0.jpg fitscale

Foto: www.forbes.com

Prema brojnim podacima i istraživanjima, sve češće dolazi do prikupljanja podataka kroz audio-zapise mobilnog telefona. Prilikom instaliranja aplikacija dozvoljavamo da nas telefon prisluškuje i beleži ključne reči u svom sistemu i sistemu preuzetih aplikacija. Ukoliko se često pitate kako se proizvodi o kojima ste pričali naglas sa svojim prijateljima pojavljuju u sponzorisanim objavama na društvenim mrežama, odgovor možete pronaći u politici i pravilima preuzetih aplikacija. 

Izvori: qz.com, pandasecurity.com, cbsnews.com.

društvene mreže,reklamiranje,Facebook,DIGITALNI MARKETING,dozvola,aplikacija,instaliranje,instagram,it,google,objave,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.