Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

„CyberSecurity Day“ obeležen na PMF-u

Anastasija Arvai 4.12.2019. Komentari

CyberSecurity Day održan je prvi put 3. decembra na Prirodno-matematičkom fakultetu. Predavanja su održali mladi IT stručnjaci Marija Mladenović, Konstantinos Kokoris, Milena Nikolić i Đorđe Mitić, a događaj je zatvorio interaktivni kviz namenjen studentima. 

Foto: Đorđe Cvetković

Prisutni su imali priliku da prošire znanja o bezbednosti na internetu i zaštiti sopstvenih podataka, a seriju predavanja otvorila je Marija Mladenović koja je predstavila kompaniju RCMT i govorila o sigurnosti računara i računarskih sistema, kao i o alatima čijim se korišćenjem ona postiže. 

RCMT IT Europe kompanija organizator je ovog događaja, na kome je bilo reči o značaju cybersecurity sektora u modernom IT biznis okruženju. Sa prednostima Cloud-a u odnosu na Desktop studente je kroz prezentaciju upoznala studentkinja na Doktorskim studijama PMF-a, Milena Nikolić. Nakon izlaganja, ona je za naš list rekla kako je ovo prilika da se PMF i RCMT približe studentima i srednjoškolcima i istakla značaj Master studija. Naša misija na PMF-u je algoritamsko razmišljanje i širenje svesti o o važnosti Master studija. Program je tri plus dve godine, a posle treće godine studenti već postaju sposobni za rad u IT industriji i mnogi se opredele za taj put ne razmišljajući o masteru. To je novi univerzum znanja kroz koji student ima priliku da predstavi radove i organizuje vannastavne aktivnosti poput ovog događaja. Kako je rekla, trenutno je na PMF-u dva smera, a to su: Upravljanje informacijama i Razvoj softvera, a planiraju se još neki. 

pmf predavaci

Predavači; Foto: Đorđe Cvetković

Aleksandar Milinčić iz RMCT IT Europe naznačio je prisutnost digitalizacije u Srbiji i rekao da je sve više servisa će biti na raspologanju, e-poslovanje, e-uprava, e-dnevnik u školama i sl. Danas katastarsku upravu možete da kontaktirate preko portala, dodao je.

Studenti su na tribini saznali i kako se mogu prijaviti za bootcamp RCMT-a. Polaznicima su pokriveni troškovi polaganja ispita za sertifikate, a nudi se i mogućnost zapošljavanja za najbolje. Student treće godine Elektronskog fakulteta, Ivan Šušter, za Studentski dnevni list je rekao: Veoma sam zadovoljan što su se organizatori dosetili da održe predavanje na ovu temu u Nišu, jer smatram su u ovom delu Srbije one manje zastupljene, a mogu biti interesantne studentima računarskih nauka, kao i srednjoškolcima. Dodao je da su događaji poput ovog bitni, jer kako se računarstvo razvija, tako se svakodnevno otkrivaju nove slabosti već osiguranih sistema te je potrebno otkriti i nove načine zaštite.

pmf predavanje

Predavanje o Cloud-u; Foto: Đorđe Cvetković

Marko Petković, redovni profesor na PMF-u kazao je da je cilj fakulteta školovanje kvalitetnih programera. Danas velika većina ljudi želi da radi u IT sektoru i nažalost, krenu lošim putem, rekao je. Objasnio je da je njihov pristup kretanje od osnovnih stvari koje će se korak po korak nadograđivati. Malo je teže napraviti interaktivnu veb stranicu ili mobilnu aplikaciju, raditi predikciju i obrađivati podatke, dodao je.

Kada je u pitanju isticanje u IT svetu, Milena i Marko su se usaglasili da je bitno usvojiti osnovne algoritamske koncepte programiranja, ali i ostati aktuelan. Konstantnim radom na sebi, proučavanjem tehnologije kroz literaturu ili rekareativno, kroz kurseve, potrebno je pratiti izazovne tehnologije i ono što se sada traži, rekla je Milena. Marko je dodao: Posećivanjem događaja ovog tipa gde su predavači spremni da podele vredna iskustva stečena kroz dug period, i time slusašocu skraćuju vreme razvoja.

it,Prirodnomatematički fakultet,tehnologije,računari,IT sektor,zaštita podataka,cloud,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.