Virtuelna realnost kao novi vid zabave

Marija Đorđević 2017.
Komentari

Virtuelna realnost, odnosno stvarnost, predstavlja simultano grafičko okruženje koje vam uz posebnu opremu otvara potpuno novi svet. Virtuelna stvarnost je termin koji se koristi za opisivanje trodimenzionalnog okruženja. Tu korsinik postaje deo virtuelnog sveta u kojem je u mogućnosti da manipuliše raznim objektima i obavlja moguće akcije.

www.polygon.com

Sve se odigrava u realnom vremenu, međutim, prostor u kome se nalazimo je simuliran. Uz pomoć posebnih naočara i slušalica možemo da prevarimo naša čula i odvesti ih tamo gde neka druga verzija stvarnosti, koja je u popunosti nerealna, izgleda sasvim realno. U posebno izrađene naočare ubacite svoj pametni telefon, dok na Youtube-u možete da pustite neki sadržaj predviđen za VR. Igrice igrate tako što na telefonu skinete posebnu aplikaciju sa App Store-a ili Google Play-a, a telefon povežete sa računarom uz pomoć USB kabla ili Wi-Fi konekcijom. Startujete igricu i ona se prenese na vaš telefon koji stavite u VR naočare, pa tako naizgled obična igra može da se oživi i postane zabavnija nego ranije.

Kompanije Nintendo je sa svojim Virtual Boy sistemom prva uvela VR na tržište. Reč je o 32-bitnoj konzoli sa 3D naočarima i veoma lošom rezolucijom, pa se stoga ova konzola nije baš proslavila. Sve kompanije danas dosta ulažu u VR tehnologiju, samim tim i Apple. Iako ovo na Mac računarima nije bilo moguće zbog slabih grafičkih kartica, sada jeste. Google takođe ima svoje naočare koje se zovu Daydream. Kompanija Samsung je u saradnji sa Microsoft-om izbacila na tržište VR opremu koja se zove Samsung HMD Odyssey. Biće prodavana po ceni od 499 dolara.

oculus Rift terms of service

                                                                                                                                      Foto: www.polygon.com

Oculus je kompanija koja proizvodi VR opremu, pa je Rift prvi gejming igrački sistem za virtuelnu realnost. Osim naočara imate i džojstike koji vam omogućavaju da igrate igricu. Za Oculus Rift vam nije potreban računar, već samo mobilni telefon. Rift nije namenjen samo za igranje igrica, već možete gledati filmove ili da provodite vreme sa prijateljima u virtuelnoj stvarnosti. Uz najsavremenije efekte i specijalno dizajniranu optiku za VR, ove naočare vam pružaju realističnu trodimenzionalnu sliku. Oculus proizvod se sada može naći po nešto pristupačnijoj ceni od 399 dolara, iako ranije to nije bio slučaj.

Virtuelna realnost se najčešće koristi kako biste se zabavili, pa je tako ranije korišćena samo za igrice. Danas se Virtuelna stvarnost koristi u raznim industrijama kao što su arihtektura, sport, medicina, umetnost i druge. Na Univerzitetu u Luivilu, na odseku za psihijatriju, VR se koristi kod pacijenata koji imaju problem komunikacije sa drugim ljudima ili sa strahom od visine. U Republici Irskoj su je iskoristili kako bi oživeli stari izgled jednog Irskog grada i njegove manastire. Veoma je popularana i u turizmu. U nekim delovima sveta se koristi kako bi ljudi razgledali kuće koje bi možda kupili, sve to iz svog stana. Od izuzetnog je značaja za arhitekte jer će im umesto izrade makete u 3D varijanti VR uštedeti vreme i moći će da menjaju stvari koje im se na trenutnoj maketi ne dopadaju u realnom vremenu.

Virtuelna realnost je prisutna u posebnim bioskopima kao što su 5D ili 9D. Međutim, 9D nije bioskop. U pitanju je ogromna stolica u obiliku jajeta u kojoj osoba sedi, stavi VR naočare i slušalice i onda gleda određeni film. To je film maksimalne dužine od pet minuta, ali pruža odličnu zabavu jer se stolica u kojoj se sedi pomera, pa uz to sve izgleda mnogo realnije. Biskop 5D izgleda kao i običan bioskop, ali su 3D naočare obavezne i sedišta se pomeraju dok se gleda desetominutni film.

Izvori: virtuelnastvarnost.rstime.comtechradar.comoculus.com

Ključne reči: virtual reality , vr glasses , oculus ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.