Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Fitnes narukvice za sve

Nenad Krstić 27.2.2020. Komentari

Fitnes narukvice sve su popularnije, kako kod onih koji redovno vežbaju, tako i kod onih koji samo hoće da prate svoju fizičku aktivnost u toku dana. Atraktivno dizajnirane i sa različitim funkcijama, ove narukvice mere osnovne parametre fizičke aktivnosti. U najmanju ruku, mere koliko ste kilometara prešli u toku dana, koliko ste koraka napravili i koliko ste kalorija potrošili.

Foto: www.inforesist.org

U zavisnosti od karakteristika koje korisnik želi, fitnes narukvice mogu se nabaviti po iznenađujuće pristupačnoj ceni, ali bi mogle biti i prilično skupe. Naravno, treba biti oprezan pri kupovini nečega što je jeftino. Jedina prednost većine jeftinih fitnes narukvica upravo je niska cena. Čak i manje skupi modeli poznatih brendova, kao što je Fitbit, neće imati sve informacije na ekranu, pa će biti neophodna aplikacija za praćenje detalja treninga. Pretragu treba suziti prema tome koje su funkcije zaista potrebne. Ako je osnovni cilj praćenje broja koraka tokom šetnje, verovatno neće biti potreban monitor otkucaja srca ili GPS. Međutim, ako korisnik planira da koristi fitnes narukvicu za evidenciju sagorelih kalorija, kao i za praćenje brzine otkucaja srca i broja pređenih kilometara, biće neophodni i monitor otkucaja srca i GPS. Takođe, ukoliko korisnik planira da nosi ovu narukvicu dok pliva, mora se obratiti pažnja i na vodootpornost.

Fitbit je jedna od omiljenih aplikacija za praćenje treninga zbog toga što je jednostavna za rad i nudi čitav niz funkcija. Čak ima i opciju za praćenje menstrualnog ciklusa. Takođe, treba obratiti pažnju na to da li postoji opcija za integraciju sa drugim popularnim aplikacijama za još robusniji sistem praćenja aktivnosti. Svaka fitnes narukvica radi drugačije, ali visinomer, akcelerometar i optički senzori relativno su slični. Naravno, često postoje velike razlike u tačnosti. Aktigrafija neretko nije toliko precizna, niti su optički senzori potpuno tačni kada je u pitanju nadgledanje otkucaja srca. Ipak, tehnologija konsantno napreduje, te i ovi uređaji bivaju sve precizniji. 
addicted to activity trackers

Foto: www.sundried.com

Fitbit uređaji već nekoliko godina poseduju mogućnost da prate nivo kiseonika u krvi, ali to do sada nije bilo korišćeno. Međutim, neki korisnici su sada primetili da Fitbit Versa, Fitbit Ionic i Fitbit Charge 3 pametni uređaji iznenada pružaju podatke o kiseoniku u krvi. Ovo je važno, jer je na taj način moguće pratiti zdravstvene probleme poput astme ili srčanih bolesti. Uređaji koriste kombinaciju crvenih i infracrvenih senzora za određivanje varijacije kiseonika, mada je neophodno napomenuti da velikih varijacija ne bi uopšte trebalo da bude.

Izvori: b92.net   trcanje.rs.

fitnes narukvica,aplikacija,zdravlje,it,fitbit,fitnes,trčanje,fizička aktivnost,koraci,kalorije,trening,otkucaj srca,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.