Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Android 11 stiže ove jeseni

Anastasija Arvai 12.3.2020. Komentari

Poslednja verzija Google-ovog operativnog sistema za mobilne telefone, Android 11, najavljena je za drugu polovinu 2020. godine. Pregled najnovijeg sistema namenjen programerima izašao je 19. februara, a osim 5G mreže direktori proizvodnje nagovestili su nove opcije u vezi sa fotografijom i kontrolom privatnosti.

Foto: www.youtube.com/TheVerge

Politika privatnosti menja se u korist potrošača stavljanjem restrikcija na praćenje lokacije u pozadini. Ove promene najavljenje su na blogu Android programera i povećavaju bezbednost prilikom korišćenja internet usluga. Naime, u pitanju je sistem jednokratnog odobrenja − svaki put kada vaša aplikacija zahteva dozvolu vezanu za lokaciju, mikrofon ili kameru, dijalog za dozvole sadržaće opciju Samo ovaj put. Svakim sledećim pristupom dijalog će se otvoriti ponovo, što potencijalna zlonamerna praćenja ograničava na jednu sesiju.

Zaposleni u Google-u naveli su da je fokus ovog puta usmeren na ispravljanje grešaka više nego na nove funkcije. Kako navode, to je bila želja korisnika, koji su u recenzijama ukazali na potrebu da dobiju više kontrole nad podacima. Što se funkcionalnih novina tiče, tu je 5G mreža, poboljšanja za podršku sklopivim pametnim telefonima i Project Mainline − servis sistematskih komponenti preko Play Store-a. Zanimljivost koja će ići u prilog novinarima svakako je novi format datoteke, slika visoke efikasnosti. Bitno je istaknuti da je nedavno izbačena probna verzija rezervisana isključivo za programere zbog nestabilnosti platforme, što je potpuno normalno za sve pilot proizvode, ali ponekad korisnici požure u želji da isprobaju inovacije.

20200312 125224 resize 21

Foto: www.youtube.com/LinusTechTips

Novi interfejs za poruke još jedna je dopuna, kao i mogućnost snimanja ekrana u sklopu brzog menija prevlačenjem ekrana naniže. Poboljšanje na polju dark mode-a ogleda se u automatskoj promeni na osnovu doba dana, što će obradovati korisnike s obzirom na to da je poslednjih nekoliko godina mračna tema favorit mnogih, kako na uređajima, tako i na Mesindžeru ili Jutjubu. Dok ste u avionskom režimu, moći ćete da koristite Bluetooth audio, bilo da su u pitanju slušalice ili prenosivi zvučnik, a dok fotografišete ili snimate video, više Vas neće ometati zvuci i vibracije nadolazećih poruka i poziva

Izvori: androidauthority.com, theverge.com.

tehnologija,mobilni telefoni,Android 11,google,it,aplikacije,5G mreža,podaci,inovacije,dark mode,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.