Šta nam sve donosi eko-tehnologija?

Anastasija Arvai 2020.
Komentari

Spajanje prirode i novih tehnologija možda je odgovor na pitanje kako ostaviti planetu u sigurnijem stanju u odnosu na ono u kojem smo je rođenjem zatekli. Da je ljudski rod održavao stanište na kojem živi kontinuirano, da li bi pojam ekologije značio ovo što danas znači?

www.pikrepo.com

Elektronski i električni otpad pominje se kao jedan od opasnijih, a predstavlja štetu koju prouzrokuju uređaji klasifikovani u nekoliko kategorija: mali i veliki kućni aparati, IT oprema, rasveta, elektronske igračke, medicinski uređaji, flourescentne cevi... Stupivši na tržište sa novim, eko-svesnim gedžetima, mnoge firme i kompanije reagovale su na ovaj problem u vidu proizvoda koji će biti bezbedniji za životnu sredinu.

Prvi eko-računari pojavili su se krajem prošle decenije. HP-ov model rp5700 slim napravljen je od komponenti koje je moguće reciklirati u meri do 95 odsto i poseduje napajanje sa opcionim solarnim izvorom energije. Pomenuti model iz 2007. godine prati linija Fujitsu Siemens-a ESPRIMO 0-Watt koja tokom stanja pripravnosti troši manje od 0,5 vati. Emisije štetnih gasova koje emituju automobili sa dizel ili benzinskim motorima utiču na globalno zagrevanje, ali je stigla alternativa: električna i hibridna vozila, no ova je tema priča za sebe. Kompanija House of Marley prezentovala je najnoviji rezultat rada na napravi sačinjenoj od recikliranih materijala: Jamaica Wireless 2 blutut slušalice napravljene su od 99 odsto plastičnog otpada dobijenog posredstvom boca od plastike.

Eko slusalice

Foto: www.thehouseofmarley.co.uk

Na domaćem terenu takođe su primećene novine. Komunalni radnici prestonicu odnedavno čiste uz pomoć električnih trotineta koji nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem i mogu preći do 30 km uz jedno punjenje baterija. Koncept rezervoara za kišnicu, koji će padavine pomoću filtera u cevima očistiti od bakterija i prljavštine i potom je upotrebiti u različite svrhe, takođe je plodno tle za razvoj, kao i solarni kolektori za zagrevanje vode. Njihova uloga je da sunčevu toplotu direktnim putem ili preko medijuma pretvore u toplotnu energiju, te ušteda vode ovim načinom postiže učinak do 70 odsto na godišnjem nivou. Međutim, moramo da budemo oprezni. LED i CFL sijalice poslednjih godina dostigle su veliku popularnost jer kupci i potrošači žele da smanje zagađenje. Ovi tipovi sijalica u sebi sadrže elemente koji ometaju proizvodnju melatonina, pominje se i fenol, olovo, arsenik, a možda najveći rizik nosi živa koju ove sijalice sadrže: otrovni metal koji utiče na nervno tkivo u ljudskom organizmu. 

Načini na koje čovek može smanjiti štetu i doprineti revitalizaciji planete, prirode i okoline ne vrede ukoliko su kobni za sva živa bića. Ulaganjem u fakultete koji imaju departmane za ekologiju, ekološke tehnologije i zaštitu životne sredine motivišu se studenti koji žele da bezbednim pristupom spoje savremeno i zeleno. Pravilna i održiva obnova prirode postiže se iscrpnom edukacijom, istraživanjem, obazrivošću i oslanjanjem na proverene brendove.

Izvori: www.ennomotive.com , www.gradjevinarstvo.rs

 

Ključne reči: it , tehnologija , ekologija , računari , eko uređaji , zaštita životne sredine , priroda , uređaji , Reciklaža ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.