Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Kako održavati laptop?

Miloš Papović 17.10.2020. Komentari

 Jako je bitno održavati laptop kako bi on mogao raditi na najboljem mogućem nivou i kako bi se produžio njihov životni vek. Sledi nekoliko koraka kako je najbolje i najlakše da održavate Vaš laptop. 

www.unsplash.com

Izbegavati bilo kakvu tečnost u okolini uređaja. Svi znamo koliko je teško to postići. Jutarnja kafa, možda čaša vode, čaša soka uz proveru današnjih vesti, gledanje neke serije koju ste pauzirali prethodnu noć, sve to izgleda primamljivo. Prolivanje ma koje vrste tečnosti na laptop može biti fatalan u većini slučajeva, a kada se to dogodi velika verovatnoća je da ćete izgubiti sve fajlove, izgoreti procesor, matičnu ploču i slično. Takođe, uvek je potrebno imati jedan antivirus na uređaju. Antivirus je preko potreban, jer danas većina sajtova, igrica ili filmova koje skidamo preko Google-a u sebi sadrži neki virus. Na internetu postoje mnogobrojni antivirusi koji se mogu preuzeti besplatno, zato izaberite jedan koji se vama čini odgovarajućim i instalirajte ga kako bi zaštitili laptop on nepotrebnih virusa koji će usporiti uređaj i brisati razne fajlove bez vašeg odobrenja.

Držite hranu van domašaja. Hrana je uvek tu kada se gleda nešto na laptopu, igraju igrice i tome slično. Međutim, stvaraju se mrvice koje upadaju u tastaturu i time se javljaju greške u kucanju, kvar tastature. Pritom će i Vaš laptop izgledati neuredno i prljavo. Nemojte koristiti cigarete u prostoriji u kojoj koristite vaš laptop. Srbija je zemlja na visokoj lestvici kada se radi o procentima ljudi koji koriste duvan. Kada konzumirate cigarete pored Vašeg računara, u kućištu nastaje nezamisliv horor u formi crne paučine koja može da prouzrokuje pregrevanje i gašenje laptopa.

Na nekoliko dana čistite površinski vaš uređaj. Svakih nekoliko dana prebrišite površinu, Vaš LCD kao i na donjem delu gde se nalazi kućište, time ćete sprečiti ulaz površine i taloženje prašine na procesoru. Kada se radi o softveru, ključna stavka je reinstaliranje vašeg Windows sistema. Idealno je raditi to na svakih šest meseci ukoliko uređaj koristite svakodnevno, a ukoliko ne, preporučljivo je čiščenje jednom godišnje uz sređivanje particija. Bitne fajlove prebacite na USB flash drive, reinstalirajte sistem i vratite fajlove. Tako ćete održati svežinu laptopa i produžiti vek korišćenja.

Svaka sitnica igra ulogu u održavanju laptopa, a ovo su jedne od najbitnijih, bez kojih laptop neće raditi kako bi trebalo.

Izvor: www.laptop-servis.rs

it,laptop,odrzavanje laptopa,saveti,softver,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.