Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Evolucija društvenih mreža

Miloš Papović 7.3.2021. Komentari

U današnje vreme skoro je nemoguće zamisliti internet poslovanje ili promociju bez prisustva na društvenim mrežama. Društvene mreže mogu biti odličan način da posetioce najbolje i najbrže informišete za značajne događaje, aktuelne promocije i novosti vezane za Vaše poslovanje ili za proizvode ili usluge koje nudite.

Foto: www.unsplash.com

Za manje od jedne decenije društveni mediji evoluirali su od direktne elektronske razmene informacija do virtuelnog mesta okupljanja, maloprodajne platforme, vitalnog marketinškog alata 21. veka. Društveni mediji započeli su 24. maja 1844. godine serijom elektronskih tačaka i crtica koje su ručno izbacivane na telegrafskoj mašini.

Osamdesetih i devedesetih godina rast interneta omogućio je uvođenje mrežnih komunikacionih usluga kao što su Amerika onlajn i Prodidži. Uveli su korisnike u digitalnu komunikaciju putem e-pošte, razmene poruka na oglasnoj tabli i internetskog ćaskanja u realnom vremenu. Ovo je stvorilo najranije mreže društvenih medija, počev od kratkotrajnih servisa za postavljanje profila.

Foto: www.unsplash.com

Linktin je osnovan 2002. godine, a do danas porastao je na više od 675 miliona korisnika širom sveta. I dalje ostaje sajt za odabir socijalnih medija za one koji traže posao, kao i za menadžere ljudskih resursa koji traže kvalifikovane kandidate. Još dva velika podviga u društvenim medijima srušila su se nakon naleta početnog uspeha. Društvena platforma Majspejs od svog početka 2003. godine, do 2006. godine, bila je najposećenija veb-stranica na planeti, podstaknuta sposobnošću korisnika da dele novu muziku direktno na svojim profilnim stranicama. Te iste godine neverovatan preokret napravio je Tviter, a nešto kasnije osnovana je i društvena mreža svima poznata − Fejsbuk, koja je za kratak period dostigla jako veliki uspeh. Gugl je imao veliki pokušaj da stvori Gugl +, što je nakon šest godina propalo, jer su privatne informacije 500 000 korisnika bile ugrožene provalom u sistem.


Današnja ogromna platforma, Instagram, izašla je 2012 godine. Ova mreža nije zasijala na svom početku, delovala je kao neki pokušaj kopiranja ostalih platformi, ali nakon kupovine Fejsbuka ova mreža je doživela svoj vrhunac i trenutno je vodeća u svetu. Najnovija viralna platofrma je Tik tok, koja stvara mnoge kontroverze. Internet broji mnogo društvenih mreža koje imaju milionske korisnike i nastaviće da se stvaraju dok se prethodnici ne nadmaše.

Izvoribuffer.commakeawebsitehub.com

it,drištvene mreže,instagram,Facebook,majspejs,tviter,evolucija,google,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.