Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

5G mreža – pozitivne i negativne strane

Snežana Đorđević 28.3.2021. Prilozi Komentari

Mreže prve generacije (1G) omogućile su nam razgovor mobilnim telefonima. Mreže druge generacije (2G) su omogućile i razmenu tekstualnih poruka (SMS), 3G mreže su omogućile prenos podataka putem Interneta pri vrlo malim brzinama, uvođenjem 4G mreža brzina korišćenja Interneta je veća i to su servisi kakve poznajemo danas. Ako uvedemo 5G mrežu moći ćemo da povežemo veći broj uređaja u prostoru, i da pri tom imamo dobar kvalitet protoka podataka.

Foto: stocksnap.io/photo/architecture-building-INQ944GG4K

Skoro svako u svojoj kući može da ima više pametnih uređaja i da svaki od njih ima dobar protok podataka, bez smetnji. Osim finanijskih sredstava koji su potrebni za uvođenje, konkretne opreme i tehničke podrške koja je potrebna za primenu ove mreže, postoji još nekoliko stavki koje ne idu u prilog prelaska na novi nivo funkcionalnosti. Kako bi to moglo da se ostvari, sama postavka mreže mora biti takva da na svakom ćošku (i češće) bude po jedna bazna stanica zbog same prirode milimetarskih talasa. Između ostalog, moguće je i da će biti potrebno da postaviti uređaje koji podržavaju ovakav tip mreže (novi mobilni telefon koji se prilagođava ovom tipu mreže).

Bez obzira na to što su milimetarski talasi poznati dugi niz godina, u svakodnevnom govoru često dolazi do mešanja same prirode zračenja, milimetarskih talasa uopšte i radioaktivnim zračenjem. Dozvoljene snage zračenja uređaja su navedene u propisima u oblasti zaštite životne sredine. Uticaj ovih talasa na tkivo je povećanje temperature i zbog toga se šire različite pretpostavke o tome kako ova tehnologija može da utiče na ljudsko telo. Potrebno je izvršiti multidisciplinarna istraživanja kako bismo jasno imali uvid u samo dejstvo ove tehnologije na ljudsko zdravlje i psihu.

Izvoriwww.ericsson.comwww.nokia.com,  www.spectrum.ieee.or

it,5g,5G mreža,5Gtegnologija,bazna stanica,milimetarski talasi,istraživanje,

Preuzimanje

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.