Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Istražite univerzum koji nema kraja

Miljan Janković 20.4.2021. Komentari

„World of Warcraft”, poznatija po skraćenici WoW, MMORPG igrica smeštena u Warcraft univerzumu koji se prvi put javlja u „Warcraft: Orcks and Hummans” 1994. godine. Kompanija „Blizard” objavila je igricu 2004. godine kada Warcraft puni deset godina postojanja franšize. VIdeo-igra ima devet ekspanzija od kojih je prva izašla 2004. godine, a poslednja 2020.  Americka televizijska mreža Spajk proglasila ju je najboljom MMORPG igricom, kao i najboljom igricom za PC 2005. godine. Od prve ekspanzije pa do danas napravljeno je preko 100 miliona naloga, a sa 12 dolara mesečno kao pretplatom, igrica osvtaruje dobit od preko milijadu dolara godišnje. 

Foto: www.wallpaperflare.com

Igrica je smeštena na svet Azerot gde postoje dva dela: Alijansa i Horda koje su međusobno u ratu. U svakom od ovih delova postoji nekoliko rasa od kojih svaka ima različite klase. Neke klase su zajedničke dok su pojedine specifične samo za jednu rasu. Takav primer je Nightelf druid iz dela Alijansa. Igrica se stastoji od više desetine nivoa čiji se broj razlikuje od ekspanzije do ekspanzije. U pitanju nije klasično prelaženje nivoa kao u drugim igricama, već se njihovo ispunjavanje zasniva na rešavanja zadataka koju vam igrica pruža.

Svet Azerot se širi svakom novom verzijom igrice, dodavanjem novih država, kontinenata pa i samih planeta. Igrica nudi dve mogućnosti koje se javljaju na određeni broj nivoa, a te mogućnosti su PvE (Player vs environment) i PvP (Player vs Player). PvE predstavlja opciju gde se igrači uključuju u grupe da bi porazili neprijatelje programirani od strane igrice, dok PvP predstavlja međusobnu borbu igrača, tj frakcija. Samim prelaženjem na sledeći nivo, igrica nam nudi tri vrste talenta koje određuje klasa. Talenti vam služe za dalji tok igre. 

wow battle for azeroth horde evil beta

Foto: www.usgamer.net

Kada otvorimo igricu WoW, otvaraju nam se dva prozora da bi igrači upisali svoj nalog i šifru. Igrica odmah po ulazu nudi da birate i napravite svog karaktera, biramo frakciju, rasu i klasu, moramo mu dati i ime koje je jedinstveno za svakog igrača, kada smo to završili kreće magija jednim klikom na Enter World. Dobrodošli u svet Warcrafta. Od zavisnosti koja ste rasa, budite se na određenom mestu, svaka rasa ima svoje teritorije na određenim kontinentima Kalimdor i Eastern Kingoms. Svaki igrač dobija početni oklop, oružije i magiju i ispred sebe vidimo uzvičnik koji predstavlja određeni zadatak. Svako biće koje programirano od strane igrice, kad se uništi, daruje vas novim oklopom, oružije, stvari koje su vam potrebni za dalji tok igre ili određeni zadatak, pa tako i zlatnike sa kojima kupujete sve što se može kupiti u igrici. Igrica nam pored frakcija, rase i klase nudi i profesiju koja mora se birati pažljivo za svaku klasu. Najveća prednost ove igrice je to da je ne možete preći, univerzum Warcrafta nema kraja.

Na osnovu Warcraft igrice napravljen je istoimeni film 2016. godine. Igrica ima čak svoj strip za određene događaje u tom univerzumu. Možda najveći uspeh ove franšize jeste uticaj koji je ostvarila na danas takođe poznate igrice Leage of Legends i Dota 2.

 

it,igrice,world of warcraft,wow,MMORPG,preporuka igrice,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.