Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Operativni sistem i njegove funkcije

Miloš Papović 9.5.2021. Komentari

Operativni sistem je najvažniji softver na računaru. Upravlja memorijom i procesima računara kao i softverom i hardverom. Omogućava komunikaciju sa računarom, ne podrazumevajući da poznajete računarski jezik. Bez njega, računar je beskoristan.

Foto: unsplash.com

Operativni sistem računara upravlja softverom i hardverom na računaru. U većini slučajeva istovremeno radi nekoliko različitih računarskih programa i svi oni treba da pristupe centralnoj procesnoj jedinici računara, memoriji i skladištu. Operativni sistem sve ovo koordinira kako bi bio siguran da svaki program dobije ono što mu treba. Majkrosoft je najkorišćeniji operativni sistem ikada i beleži rekordne brojke. Danas je najpopularniji Windows 10, koji je nakon izlaska Windows-a 8 digao popularnost i korisnike Windows 7 uspeo da dovede na novu platformu. Nudi se kao besplatna nadogradnja za one korisnike koji već imaju instalirane Windows 7 i 8.1.

Sama Nadogradnja izaziva brojne kritike na račun Windows-a 8. Softverski gigant je preskočio i bilo koju planiranu verziju 9 operativnog sistema Windows. Usmeren na nova tržišta, poput Indije, Gugl će upravljati uređajem pametnog telefona, umesto da ga preda hardverskim partnerima kao što su Samsung i HTC. Gugl je primenio i praktični pristup Androidu, pružajući ga proizvođačima besplatno kao proizvod otvorenog koda.

johny vino R54V69BN0MI unsplash
                                                                                                                                             Foto: www.unsplash.com

Poslednjih nekoliko godina Majkrosoft pravi konkurenta Hrom OS-u u laganijoj varijanti od Windows-a 10 nazvanoj Windows 10Ks, koja se može prilagoditi bilo kom savremenom uređaju. Kompanija Redmond umesto toga može da se usredsredi na poboljšanje Windows-a 10.

Kompanije su prestale da često izbacuju nove operativne sisteme. Bazirale su se na nadogradnju onih koji su prihvaćeni od strane korisnika. Svakako, ovo ne znači da mnoge kompanije ne rade na njihovim novim proizvodima, već im je potrebno više vremena kako bi uspeli da na tržištu ponude nešto novo i izvanredno.

Izvori:.microsoft.com

it,gugl,linuks,android,Windows,majkrosoft,računar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.