Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Razvoj autonomnih vozila

Milena Živanović 4.7.2021. Komentari

Poslednjih godina u tehnološkom razvoju i razvitku svih grana industrije preovladava razvoj robotike i veštačke inteligencije. Veštačkointeligentne mašine su sve češće i sve ih je više, a jedna od ideja primene robota u ljudskim životima je i upotreba robotizovanih vozila u saobraćaju.

Foto: unsplash.com

Autonomna vozila su zapravo automatizovana robotizovana motorna vozila koja mogu sama da se kreću. To su vozila kojima nije potreban vozač, potrebno je da putnik samo odabere destinaciju i uz pomoć ovog autonomnog vozila, koje ima mogućnost da detektuje sredinu, ubrzo ćete da budete na željenom mestu. Kada je reč o ovakvom razvoju i  ovakvim novitetima, veliki faktor u projektu imaju veštačka inteligencija (robotika), sistemi zasnovani na znanju i ekspertni sitemi, kao i mnogi drugi sistemi. Bez ovoga ne bi bilo moguće stvoriti takvu tehnologiju kao što je autonomno vozilo ili ceo sistem saobraćaja bez direktnog uticaja čoveka na upravljanje u relanom vremenu.

Ovakva vozila dozvoljavaće da putnik odabere brzinu kojom želi da se kreće. Mape moraju da budu često ažurirane, upravljački sistem određuje rastojanje između uočenih vozila, a bezbednost je na prvom mestu. Radar, lidar (ladar), GPS i mašinska vizija su glavni za raspoznavanje okruženja. 

thisisengineering raeng GckgQqyHoa4 unsplash

Foto: www.unsplash.com

Prema istraživanjima ABI Researcha do 2025. godine u svetu će ukupno biti osam miliona vozila sa raznim stepenima autonomije. Prvi put ovakvo vozilo je bilo moguće videti na izložbi Normana Bel Geddesa Futurama pod pokroviteljstvom GM-a na svetskom sajmu još 1939. godine. Razvoj autonomnih vozila odvija se u fazama, kao i kod razvoja običnih automobila, koji su počeli od prvih sporih parnih pogona do automobila na benzinski pogon pa do današnjih potpuno električnih vozila.

Nekoliko kompanija koje se bave tehnologijom autonomne vožnje, objavilo je da će 2021. godine da lansiraju svoje projekte u realan svet. Ovakva vozila je još uvek nemoguće videti u našoj sredini, ali jasno je da će ljudima život dodatno da olakša veća upotreba robota. Samo možemo da postavimo pitanje: Hoćemo li ikada da sednemo u auto bez volana?

Izvori: www.raf.edu.rs, www.autonet.hr 

robot,budućnost,it,automatizacija,motorna vozila,bezbednost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.