Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Privatnost na Instagramu osoba mlađih od 16 godina

Milena Živanović 31.7.2021. Komentari

Instagram je besplatna aplikacija i svojim korisnicima omogućava da u bilo kom trenutku mogu da podele svoju fotografiju, kao i da vide fotografije ostalih korisnika. Pokrenut je oktobra 2010. godine i ovaj onlajn servis je veoma brzo osvojio veliku popularnost. Prvo je bio u funkciji samo za korisnike koji imaju ajfon telefone, ali se 2012. prosirio i danas broji na milione korisnika .

Foto: unsplash.com

Zbog jednostavnog izbacivanja fotografija i video-snimaka, potrebno je samo nekoliko sekundi, korisnici sve češće izbacuju i dele sa ostalima neke bitne trenutke iz svog života. Instagram je platforma društvenih mreža koju sve češće koriste deca. Najvažnije pravilo Instagrama je da deca ispod 13 godina ne smeju da imaju profil. Koliko se ovo poštuje?

Baš iz tog razloga što je Instagram često na meti i sve češće su upućene kritike mlađim korisnicima društvenih mreža, kompanija uvodi promenu aplikacije koja će više zaštititi mlađe korisnike. Za sve korisnike mađe od 16 godina biće obavezna ona funkcija privatan profil i neće moći da Vas prati i gleda vaše fotografije i video-snimke niko dok Vi ne odobrite zahtev. 

jakob owens WUmb eBrpjs unsplash

Foto: www.unsplash.com

Do sada je Instagram samo slao podsetnike za privatnost. Neki korisnici žele da imaju javan i otključan profil kako bi stvorili svoju publiku, ali privatnost je najvažnija i zato Instagram radi sve više na tome.  Iz kompanije kažu da su razvili tehnologiju koja može prepoznati potencijalno sumnjivo ponašanje, na taj način će se sprečiti interakcija sa mlađim osobama na društvenoj mreži. Ova promena je globalna i odnosiće se na Instagram, Fejsbuk i Mesindžer.

Deca u Srbiji prosečno provode četiri sata na Instagramu, dok je aktivno korišćenje Fejsbuka ostalo samo prošlost. Preko raznih slika i snimaka pratimo poznate ličnosti, influensere, pa čak možemo i uhoditi simpatiju iz susednog odeljenja, gde se nalazi, šta radi i s kim je. 

Onlajn reklame i proizvodi će biti prikazani n.a osnovu pola, starosti i mesta gde se nalazimo, a ne interesovanja i navika pretraživanja interneta kako je do sada bila praksa.

Izvori: itvesti.info mixer.com/ 

it,instagram,privatnost,tehnologija,društvene mreže,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.