Šta je VPN?

Marija Đorđević 2018.
Komentari

VPN je virtuelna privatna mreža pomoću koje je vaš internet saobraćaj zaštićen dok prolazi kroz internet, gde je sve javno. Praktično služi za zaštitu vaše privatnosti na internetu. Pomoću VPN-a, vi imate dobro zaštićen tunel kroz koji se vrši prenos podataka, a kojem samo vi možete imati pristup. Takođe, može služiti i za povezivanje više računara, koji se nalaze na različitim lokacijama, u jednu zajedničku lokalnu mrežu.

www.mondo.rs

VPN, takođe može da posluži da se zaobiđu geografska ograničenja: na primer, ako želite da korstite Spotify u Srbiji, ali i da imate bržu internet vezu na provajderima koji brzinu zaključavaju. Služi i za sigurniju konekciju, pa drugi ne mogu da znaju šta ste vi radili na internetu, jer se vaša IP adresa ne vidi. Takva je aplikacija Popcorn, koja služi za gledanje filmova, a većina je obožava jer je jednostavna. Ona nudi opciju gledanja filmova preko VPN-a, ali to nije besplatno. Bez toga naša IP adresa se nalazi na njihovom serveru. Mnoge aplikacije poput Popcorn-a nude ove usluge uz određenu naknadu.

Virtuelna privatna mreža je najviše namenjena onima koji se puno kreću i imaju puno posla od kuće i ujedno imaju potrebu da preuzmu neke podatke sa računara koji im nije u blizini. Ono što je najbitnije, kada se konektujete na svoj VPN morate prethodno da se ulogujete i onda možete da preuzmete sadržaj koji vam je potreban. Da biste preuzeli te podatke sa glavnog računara, potrebno je da taj računar bude uključen.

Postoje virtuelne privatne mreže koje su besplatne i one koje nisu. Neke od besplatnih su Hotspot Sheild, CyberGhost, TunnelBear, SurfEasy, Spotflux. Međutim, svi ovi programi koji tvrde da su besplatni, verovatno nisu u potpunosti. Kao i sa antivirusima, oni nude besplatne usluge, ali to nisu sve usluge koje mogu da obavljaju, već je samo deo programa koji mi dobijemo. Orion Telekom je provajder koji u Srbiji nudi ove usluge. Navedeni provajderi uglavnom svoje usluge nude firmama kojima je potrebno da povežu neku centralnu lokaciju sa drugim lokacijima u istoj zgradi. Oni prvo utvrde tehničke mogućnosti, čija je provera besplatna, a onda sledi montaža opreme. 

Izvor: oriontelekom.rslifewire.comjasnakamatovic.comonlinetrziste.commondo.rs

Ključne reči: vpn , internet , secure network ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.