Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Funkcije DSLR aparata

Marija Đorđević 5.4.2018. Komentari

Digital Single Lens Reflex su fotoaparti koji koriste fotosenzor za primanje svetla za razliku od analognih fotoaparata kojima svetlo ide direktno na film. Kod ovih aparata nema potrebe za razvijanjem filma i dodatnih troškova što se toga tiče. Potrebna vam je samo memorijska kartica i možete da slikate, brišete slike, pa ponovo pravite nove fotke kad god poželite.

www.nexusmedia.gr

Kompakt digitalni aparati odlični su za početnike. Vrlo su laki za korišćenje, jer rade sami uz pomoć raznih modova za slikanje. Kada su se ovi aparati pojavli na tržištu bili su izuzetno popularni, jer je ljudima bilo zanimljvo to što odmah mogu da vide sliku na malom ekranu. Nisu morali da čekaju par dana da bi konačno videli svoje fotografije. Međutim, sada kako imamo mobline telefone sa odličnim kamerama, ovi aparati i nisu više tako popularni, bez obzira na njihovu pristupačnu cenu.

Osim mobilinih telefona, jako su popularni profesionalni aparati. To su aparati sa velikim brojem megapiksela, odličnim zumom, jednim objektivom koji ide uz telo aparata. Obično se radi o kit objektivu 18-55 mm, koji je odličan za početnike. Profesionalni aparati takođe imaju modove snimanja, kao što su automatski mod ili pejzaž. Osim auto modova, postoji i auto fokus na objetktivu. Kada je ta funkcija uključena, dovoljno je samo da zadržite dugme do pola i onda pritisnete do kraja. Tako vaša slika neće biti loše fokusirana i ovo je odlična opcija kada morate brzo da uslikate neke stvari. Da bi pravili slike ili snimke u manuelnom modu, pre toga morate znati osnovne stvari kao što su otvor blende, brzina okidača, ekspozicija, ISO osvetljenost.

Blenda služi da bi propustila određenu količinu svetlosti u aparat. Ako se blenda otvori više, u fotoaparat ulazi više svetla. Ako se otvori manje, ulazi manje svetla. Otvor blende je obeležen sa f/broj. Što je veći f/broj, blenda je zatvorenija, a ako je na primer, f/4 blenda je dosta otvorena i dozvoljava da uđe veća količina svetlosti. Kada slikate u prostoriji gde je osvetljenost mala, otvor blende će biti veći, kako slika ne bi ispala mračna.

otvor blende

                                                                                                                                                         Foto: www.klubputnika.org

Brzina zatvarača ili shutter speed je onaj zatvarač koji prekriva sočivo na aparatu i sklanja se kad pritisnete dugme. Zatvarač se na trenutak povlači sa sočiva, da bi ga već sledećeg trenutka ponovo prekrio, sprečivši dalji dotok svetlosti u aparat. Veća brzina zatvarača znači da će on brže prekriti sočivo sprečavajući dalji protok svetlosti. Ako je brzina zatvarača mala u aparat će ući više svetlosti. Pa zato ako je otvor blende veliki (f/4) brzina zatvarača će biti veća, kako slika ne bi bila previše osvetljena. Brzina zatvarača je predstavljena u sekundama, pa na aparatu možete videti oznaku 2“. To znači da će za aparat slikati dve sekunde. Sporija brzina zatvarača uglavnom se koristi kako bi se dobili zamrljani pokreti na fotografiji.

brzina zatvaraca

                                                                                                                                                         Foto: www.klubputnika.org

Ekspozicija je ustvari odnos otvora blende (količina svetlosti) i brzine zatvarača (trajanje svetlosti). Predstavlja ukupnu količinu svetlosti koja uđe u aparat. Na aparatu je podešavate uz pomoć jednog klizača, dok na ekranu aparata imate skalu koja vam olakšava kako pravilno da eksponirate sliku. Ako je klizač tačno na sredini, onda je ekspozicija onolika koliko je potrebno da bi slika bila dovoljno osvetljena, a i dovoljno zatamnjena. Na nekim aparatima ćete videti da je ekspozcija prikazana u vidu jednog broja koji ide od minus nešto do plus nešto, dok nula predstavlja savršenu ekpoziciju.

fotografski pojmovi

                                                                                                                                                     Foto: www.klubputnika.org

Osvetljenost filma ili ISO vrednost označava osetljivost digitalnog senzora. ISO vrednost vam pomaže kada slikate u mračnoj prostoriji, da vam slika ne bude tamna. U slučaju slikanja u mračnim situacijama, dešava se da iako je blenda najviše otvorena, a brzina zatvarača smanjena, slika može da bude mračna. Zato možete da povećate ISO vrednost i da dodatno prosvetlite vašu fotografiju. Osvetljenost filma se kreće od 100 pa naviše. Što je veći broj, vaša fotografija će biti više osvetljena.

Naravno da sve nedostatke možete da sredite kasnije u Photoshop-u. Međutim, kada je svaka od ovih stavki pravilno postavljena, neće biti potrebe da dodatno prosvetljujete vaše fotografije, ili da ih potamnjujete, jer su loše eksponirane.

Izvor: klubputnika.orgusporedi.hrlist.rs

dslr,camera,photography,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.