Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Formati za čuvanje slika

Marija Đorđević 12.4.2018. Komentari

Najčešći format u kome se čuvaju slike na računaru, aparatu, telefonu je JPEG. Formati se i dele na rasterske i vektorske, dok JPEG spada u ove prve. Rasterski formati imaju svoju širinu i dužinu u izraženu u pikselima. Kod ovih formata ne možemo povećati fotografiju a da ne izgubimo njen kvalitet.  Osim JPEG-a, još neki od ovih formata su: BMP, TIFF, PNG, GIF i drugi.

Foto: www.popwebdesign.net

JPEG format je jedan od napopularnijih na internetu. On je dobio ime po organizaciji koja ga je stvorila - Joint Photographic Experts Group. Ekstenzija ovog formata je .jpg ili .jpeg. On funkcioniše kao kompresovani fajl koji prilikom promene veličine redukuje određene delove informacija. Pa će tako slika koja slikana u RAW (sirovom fomatu) biti mutnija prilikom precivanja u JPEG fomat. Na primer, na DSLR aparatu možete slikati u RAW i u JPEG formatu. RAW format zahteva veću memoriju, ali su i slike oštrije i čistije. JPEG može najbolje da se iskoristi kod kompleksnijih fotografija sa puno boja. Ovaj format ne treba koristi u grafičkom dizajnu, ali je u suštini idealan format za postavljanje fotografija na internetu.

TIFF ili Tagged Image File Format služi za kompresije bez gubitaka, zato su veoma popularni kod profesionalnih fotografa. Međutim, ovaj fajl često nije tako prepoznatljiv na internetu kao što je to JPEG. Kada se fotografije čuvane u TIFF formatu štampaju, on važi za jednu od najboljih opcija sa visokim kvalitetom. Vrlo je malo kamera koje imaju opciju čuvanja fotografija u ovom formatu.

GIF ili Graphics Interchange Format je prvenstveno namenjen za upotrebu na internetu. On je nastao još 1987. godine i vrlo brzo se proširio. Ovaj format takođe koristi kompesiju bez gubitaka, ali ima ograničenu memoriju boja. On podržava najviše 256 boja i to mu je najveća mana. Animirani GIF je format koji često srećemo na internetu. On je sastavljen od nekoliko frejma koji se nalaze u jednu GIF datoteku. Radi se o nekoliko sličica koje imaju određeno vreme trajanja i daju sliku koja se pomera. Uglavnom je tu reč o duhovitim slikama. 

PNG ili Portable Network Graphics je odličan kada se radi o slikama koje kasnije treba izmeniti. Ovaj format nema gubitaka u kompresiji. PNG format ima transparentnu pozadinu i malu rezoluciju. Pruža kvaliteniju sliku, u odnosu na GIF format. Podržava RGB slike, skalu sivie boje i RGBA slike. Može se reći da je PNG najkvaliteniji rasterski fomat. 

Bitmap, odnosno BMP je jedini format koji se ne koristi na internetu i radi samo na Windows OS. Ovaj format je namenjen programerima, tačnije naziv Bitmap potiče iz njihovog okruženja. BMP nema kompresiju i to je jedan od razloga zašto ga nema na internetu, ali se originalni kvalitet ne gubi.  

Izvori: baotic.netpopwebdesign.netlifewire.com

jpeg,png,gif,bmp,tiff,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.