Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Video formati

Marija Đorđević 11.5.2018. Komentari

Današnje video zapise možemo da čuvamo u raznim formatima, u zavisnosti od naših potreba. Korisnici interneta uglavnom snimaju video zapise za YouTube, a pre toga snimak izmontiraju u Adobe Premier-u ili Sony Vegas-u. Ovi programi nude brojne opcije za renderovanje vašeg videa, dok YouTube podržava raznorazne formate, kao što su: MOV (.mov), 3GP (.3gp, .3g2, .3gpp), MPEG-4 (.mp4), FLV (.flv), AVI (.avi), MPEG (.mpg), WMV (.wmv), WebM (.webm).

Foto: www.motionelements.com

MPEG-4 je kompresovani format koji osim videa, sadrži i audio i prevod, ako je u pitanju neki film ili serija na stranom jeziku. Ovaj format sa ekstenzijom .mp4, možete otvarati na bilo kom plejeru na vašem računaru. Na Windows Media Player-u ili QuickTime-u ovaj  format bi trebalo automatski da se otvara i da radi. Međutim, ako vaš omiljeni video plejer neće da otvori MP4 video, verovatno da treba da instalirate MPEG-4 codec. To je mali deo softvera koji vam pomaže da vas kompjuter prepozna MP4 format. Na Windows računarima preporučuje se KMPlayer, koji se instalira brzo i lako.

AVI (Audio Video Interleaved) je format koji se može pokrenuti skoro na svim računarima. Ono što je jako loše kod ovog formata je to što zauzima puno prostora. AVI je razvila Microsoft kompanija, tako da svi računari sa ovim operativnim sistemom podržavaju .avi format. MPEG(Moving Pictures Expert Group) se najćešće korsti u filmskoj industriji, na CD-u ili DVD-ju. Prvenstveno je bio namenjen za diskove. Kasnije dolazi do unapređenja MPEG-2 koji je mogao da se koristi na televiziji i u satelitskom emitovanju. U današnje vreme ovo je format koji najćešće možemo da sretnemo na internetu.

Windows Media format se takođe, često koristi na internetu. Kako ga je razvio Microsoft uglavnom ga možemo videti na njihovim uređajima. Ima ekstenziju .wmvQuickTime format ima ekstenziju .mov. Njega je razvila Apple kompanija, a da bi se koristio na računarima sa Windowsoperativnim sistemom mora da se instalira program QuickTime. Onda možete otvoriti video zapise koji su čuvani u ovom formatu.

Naravno da sve ove fajlove možete prebacivati u druge uz neki konverter. Any Video Converter je jedan od takvih programa, koji možete skinuti sa interneta. U slučaju da imate Adobe Premier ili Sony Vegas, tu takođe možete konvertovati video. Dovoljno je samo da učitate već postojeći video i da ga ponovo renderujete u željenom formatu.

Izvori: vokainformatika.weebly.comwinxdvd.comlifewire.com

video formats,mp4,avi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.