E-commerce − onlajn doba kupovine

Ljubica Slavković 2018.
Komentari

Pre nego što uđemo u oblast elektronske trgovine, prvo moramo odgovoriti na pitanja šta ona zapravo predstavlja i čime se bavi. Najjednostavnije rečeno, e–trgovina se odnosi na komercijalne transakcije koje se vode onlajn. To znači da u njoj učestvujete kada god kupujete ili prodajete nešto pomoću interneta.

Foto: www.businessfirstfamily.com

Sve je veći broj poslovnih blogova koji govore o elektronskoj trgovini. To je poslovni model koji uključuje transakcije koje se odvijaju na internetu. Prodavnice koje prodaju svoje proizvode onlajn nazivaju se prodavnice e–trgovine. Bez računara ili telefona ovaj vid trgovine bio bi neizvodljiv, pa su njegovi najvažniji elementi upravo ovi uređaji, i naravno internet. Očekuje se da će industrija elektronske trgovine nastaviti da raste i da će u budućnosti biti primaran način kupovine. Ona zapravo podrazumeva aktivnosti kupovine ili prodaje proizvoda i usluga onlajn i koristi tehnologije poput mobilne trgovine, elektronskog transfera novca, upravljanja lancima snabdevanja, onlajn marketinga, onlajn obrade transakcija, elektronske razmene podataka (EDI), sistema upravljanja zalihama i automatizovanih sistema za prikupljanje podataka.

Savremena elektronska trgovina obično koristi World Wide Web za najmanje jedan deo ciklusa transakcije, mada može koristiti i druge tehnologije poput e–pošte. Popularni primeri elektronske trgovine uglavnom uključuju kupovinu i prodaju na mreži, ali i druge vrste aktivnosti. U osnovi, svaki oblik poslovne transakcije koji se sprovodi elektronskim putem može se nazvati e–trgovinom. Oni koji učestvuju u transakcijama mogu predstavljati više kombinacija kupaca, preduzeća, prodavaca ili drugih dobavljača ili vladinih agencija. E–trgovina je doživela značajan rast od zore interneta kao komercijalnog preduzeća. Eliminiše vremenska i geografska ograničenja i može usmeriti operacije i smanjiti troškove.

Izvori: thebalancesmb.comoberlo.com

Ključne reči: Ecommerce , Kupovina , Trgovina , it ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.