Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Laslo je uspeo

Tamara Radovanović 25.2.2019. Komentari

Ovaj trofej posvećujem mojoj mami, koja je umrla pre sedam godina i tati, koji je preminuo pre dva meseca. Zajedno smo sanjali ovaj trenutak i nadam se da me oni sada gledaju. Ovim rečima obratio se srpski teniser Laslo Đere publici u Riju, nakon što je tu osvojio svoju prvu ATP titulu.

Foto: www.atptour.com

Ko je momak iz Sente koji je prethodne nedelje očarao domaću i svetsku tenisku javnost fantastičnom igrom na turniru iz ATP 500 Serije u Brazilu? Laslo je rođen 1995. godine, a tenis je zaigrao još u svojoj petoj godini, kada je dobio prvi reket. Oni verniji obožavaoci belog sporta znaju da je redovan član Dejvis kup reprezentacije Srbije i da je imao sjajnu juniorsku karijeru, u kojoj je osvojio Oranž Boul, jedan od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu. Ipak, u eri u kojoj Novak Đoković iz meseca u mesec pomera granice mogućeg u tenisu, može izostati svest o tome koliko je ova Laslova titula važna za srpski tenis. On je prvi srpski teniser rođen nakon 1990. godine koji je osvojio ATP titulu, a ne viđa se često da ovako značajne turnire osvajaju igrači koji se nalaze na 90. poziciji na ATP listi, na kojoj je Đere bio pre početka turnira. Osim toga, Janko Tipsarević i Viktor Troicki, obojica bivši članovi samog vrha svetskog tenisa, nažalost, nikada nisu osvojili turnir koji nosi 500 bodova.

Sasvim sam sigurna da mnogi ljubitelji domaćeg sporta do nedavno nisu ni znali da ovaj skroman i retko odmeren mladić igra pod srpskom zastavom, s obzirom na ime i prezime koji nisu karakteristični za našu zemlju. Zahvaljujući njemu, srpska zastava se 24. februara zavijorila u Brazilu. Imala sam neki čudan osećaj kada mu je dodeljivan trofej, nešto poput onoga što sam osećala pre više od deset godina, kada se Novak tek probijao u sam vrh. Kao ljubitelja tenisa, obradovali su me sama Laslova titula i odlična igra, zahvaljujući kojoj on nije izgubio nijedan set tokom čitavog turnira. Međutim, posebno su me dirnuli njegov kratak govor na samom kraju, suze njegovog trenera i drhtavi glas Nebojše Viškovića dok je prevodio njegove reči. Sve to me je navelo da pomislim na one trenutke kada tražimo izgovor da nešto ne uradimo i kada događaj iz prošlosti krivimo za sadašnje neuspehe. Koliko ste puta odlučili da provedete dane tugujući i ne radeći ništa, zbog nečega što vam danas ne deluje tako značajno? Namerno kažem odlučili, zato što sami biramo način na koji ćemo percipirati ono što nam se događa. Ovaj momak je danas osvajač velike titule, 37. reket sveta, stremi ka vrhu i ostavlja nadu da ćemo još dugo moći da navijamo za srpske igrače na najvećim svetskim turnirima.

I dalje imate izgovor?

kolumna,sport,tenis,Laslo Đere,atp,rio,Srbija,titula,turnir,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.