Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Domovina se brani lepotom

Andrijana Pavlović 1.4.2019. Komentari

O kulturi čujemo svakodnevno. O kulturi razgovaramo povremeno. Ali o kulturi ne razmišljamo često. I delujemo skoro nikada. Sama reč Kultura nastala je od latinske reči colere, što znači – nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Štititi. Poštovati. Ironično, zar ne? 

Foto: privatna arhiva

Domovina se brani rekom

i ribom u vodi.

I visokom tankom smrekom

što raste u slobodi.

Domovina se brani cvetom

i pčelom na cvetu.

Makom i suncokretom

i pticom u letu.

Domovina se brani knjigom,

i pesmom o nebu.

Sestrinom suzom, majčinom brigom

i onim brašnom u hlebu.

Domovina se brani lepotom,

i čašću i znanjem.

Domovina se brani životom

i lepim vaspitanjem.

Ne tako davne 2004. godine klupe osnovnih škola recitovale su upravo ove stihove Ljubivoja Ršumovića zajedno. Sa ponosom. Srećno i razdragano. I te kako bliske 2016. godine održan je Sajam knjiga u Beogradu.  U danima njegovog održavanja najveća senzacija bile su devojke, ali i devojčice, takozvane jutjuberke. Njihove knjige savetuju kako da se devojčice obuku, nameste frizuru, našminkaju i govore. Na samo par metara od njih, sedeo je čovek sede kose i brkova i posmatrao kako domovina o kojoj je nekada pisao polako nestaje. Nema više one ptice u letu. Nema više cveta ni pčele. Niti maka i suncokreta. Nema više pesama o nebu.. A najmanje ima lepote, časti i znanja. Lepo vaspitanje je postalo retkost, a život... Ništa više no preživljavanje. Dobro došli u zemlju koja daje reč ljudima koji nemaju šta da kažu, a zabranjuje govor onih koji itekako imaju. Gde se nečije mišljenje poštuje samo ukoliko je usaglašeno sa mišljenjem većine. U kojoj novinari imaju potpunu slobodu da pišu onako kako vlast dozvoljava. U kojoj kviz znanja vodi starleta. Pardon, klaberka. Gde je rijaliti glavna tema svakodnevnog razgovora. U kojoj se knjige kupuju na trafici. U kojima je sedište u pozorištu prazno. U kojima se kupuju fakultetske diplome. U kojoj je novinska rubrika Crna hronika ispunjenija od Sporta.

Međutim, u svakom jangu ima i jina. Rodila je naša zemlja mnogo uspešnih sportista, naučnika i književnika. I rađaće ih još. Oni su u svakome od nas. I potrebna im je podrška. Potrebno im je da znaju da njihovi talenti vrede. Da se njihov glas sme čuti. I da je to lepota, čast i znanje kojim našu domovinu možemo braniti. Zbog čega to stavljamo u drugi plan? Dugujemo našim precima da se borimo za nas. Da vrednujemo prave stvari. Da budemo veći ljudi nego što smo inati. I na kraju, dugujemo deci koja smo bili, i koja i danas jednim delom jesmo, da ne bude izgovorena rečenica:

Izvinite, čika Ljubivoje. Izgubili smo sve čime se naša lepa domovina mogla braniti.

domovina se brani lepotom,ljubivoje rsumovic,kolumna,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.