Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Ostani čist zbog zdravlja, a ne marketinga i interesa

Marija Maljević 8.7.2019. Komentari

Marketing kao jedno od najjačih oružja u 21. veku. Marketing kao laž ili istina. Marketing koji služi da ljudima zamaže ili otvori oči. Dobar i loš marketing. I posebna kategorija: marketing u Srbiji.

Foto: privatna arhiva

Prethodnih dana na ulicama su postavljeni bilbordi sa rečima kampanje koju su pokrenuli EXIT Festival i agencije McCann Beograd i Drive: Da li znaš odakle dolazi tvoja roba? Slika dlakave zadnjice. Slika neurednog donjeg veša. Slika prljave, iznošene patike. Svaku ponaosob prati slogan, odnosno pitanje da li znamo odakle dolazi naša roba i objašnjenje da se narkotici često prenose u čarapama, donjem vešu, brusu, ali često i u rektumu. Lavine komentara na društvenim mrežama svode se na pozitivne i negativne kritike na kampanju (pročitajte ponovo). Lavine pozitvnih i negativnih komentara. Hej, helou, ljudi, u Srbiji konačno komentarišu marketing. Konačno je ljudima nešto privuklo pažnju. Dakle, ova kampanja i kreativan tim koji je konačno uradio nešto više su vredni komenarisanja.

Slogan ostani čist zaista tera na razmišljanje. Ideja nije loša. Međutim, da li verujete da je kampanja napravljena da bi ljude naterala na duboko razmišljanje, na kajanje? Da li je napravljena da bude novi pokretač za mlade, za zdraviju zemlju ili je napravljena zbog komentarisanja, rejtinga i interesa?

Prvo, Exit je sam sebe šutnuo u rektum svojom reklamom. Svaki čovek bilo kog uzrasta koji je čuo za Exit ili bilo koji drugi muzički festival, nažalost, zna da su narkotici njihov propratni deo. U mojim rečima nema generalizacije ljudi u upotrebama narkotika. Daleko od toga da koristim reč svi, ali droga postoji na festivalima oduvek. Tačka. Odaje se utisak da je Exit ovom kampanjom hteo da se ogradi, da kaže čisto da bi se reklo. Priznajte iskreno: da li vam je prljava patika ogadila bilo šta u životu? Da li će jedna dlakava zadnjica osujetiti zavisnike od droge. Hoće li im slika prljavog veša zgaditi opijate? Exit ovom kampanjom kao da kaže: Mi smo vam rekli da je droga loša i da je to fuj, i mi ne odgovaramo ni za šta što se desi.

Niko ne krivi festival,  ali ozbiljnoj temi kao što je narkomanija, treba ozbiljno pristupiti. Čitava kampanja biće zapamćena po prljavom vešu, ne po težini problema koju nosi sama reč narkomanija. Otrov koji uništava, razara i kida nervne ćelije, psihu i organe i koji vodi u bolest zavisnosti i smrt mnogo je gori od prikaza slike dlakave zadnjice. Iako je i ona fuj.

exit,zdravlje,marketing,odakle dolazi tvoja roba,kolumna,Marija Maljević,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.