Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kolumna

Pilot epizoda

Tamara Tasić 21.4.2018. Komentari

Da smo samo malo južnije. Počeo je da leti na jug. Njegova krila su dovoljno jaka da se dokopaju piste. Nikakva oluja ne predstoji pred njim, jer je satkan tek tako da mu se ne može ništa. Dobrodošli na aerodrom Aleksandar Veliki. 

Foto: Tamara Tasić

Molimo putnike da pristupe partiji i obezbede sebi bezbedan let. U slučaju da niste naš, ne odgovaramo za vašu bezbednost. U slučaju da vam je neko iz porodice naše čeljade, imate popust na život. Ako se slučajno desi da se u nas kunete i da se nama klanjate, bićemo u konstantnom suficitu sa budalama. Da biste mogli da budete i otac, i muž, i u isto vreme na dva različita mesta, i ministar, i premijer, i filozof, i pravnik, i pilot i predsednik, morali biste da ne budete čovek. Jer kakvi bismo to ljudi bili pa još da nam se dadnu i krila.

Međutim, samo se jedna jedinka razvila sa takvim darom da joj se neprestano daje. Pa vam se na trenutak učini da gledate anđela, a ona mu duša đavolska. Kažu ko daje, vratiće mu se. Šta će se vratiti avioni ili rode? Vratiće vam se čast i izgubljeno dostojanstvo? Vratiće vam se poverenje građana? Jedino što će vam se vratiti je njegov sledeći hir. A vi ćete opet uzeti mašnu i napraviti poklon po njegovoj želji. Jer, iako imate imena i prezimena, toliko ste bezlični i na njegovu ruku. Sve ćete nas trovati parama, modernizacijom i boljitkom, i nema većeg otrova od lažnih obećanja. Sigurno će se takva jedna supstanca proširiti i na Ponikve i na Moravu, ali prvo da se drmne jug, pa može da se leti dalje. U ovom slučaju ko visoko leti, njemu poklon. Koliko god se trudili i pokušavali da promenimo bar delić, da se čuje pravi glas na protestima, glas Nišlija, toliko će on ostati Konstantin. Razmišljam da li nam je za čast što smo Srbi, što živimo u demokratiji koja je samo nazovi takva, što većina kupuje avionsku kartu u jednom smeru; da li smo mi narod kome je potlačenost od Turaka ostala u krvi pa ne možemo bez nje. Jesmo li mi piloti ili ranjeni orlovi? Sleteo je. Molimo statiste da pojedu sendvič na pauzi.

Negde dole, južno.

aerodrom,aerodrom Konstantin Veliki,niški aerodrom,kolumna,Tamara Tasić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.