Do koga je?

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

Sigurno ste makar jednom u životu čuli te magične reči: Nije do tebe. Neko to kaže misleći da ćete se osećati bolje. A da li vam je bilo bolje?

Foto: Jelena Živadinović

Ja kažem da nije. Znam da nije. Živimo u društvu gde svako misli da zna sve, gde Zadruga predstavlja Bolji život, a gde je nestalo Porodično blago. U društvu gde se uživo prenose sahrane, pijani lekari i sveštenici obavljaju svoj posao i maloletnice, umesto u školu, žure na abortus. I onda mi neko kaže: Nije do tebe. Nisi ti kriva što je vreme naopako. Ko je kriv? Penzioneri koji uz Informer i Kurir dobijaju dnevnu dozu prostakluka i šunda? Ili možda uspavana omladina koja živi na račun roditelja, jer zaboga, zašto da se mamine i tatine maze muče i rade pored njih živih. Ko je kriv što zatvaramo muzeje, galerije, biblioteke, a na sve strane nam niču noćni klubovi? Znam, opet će neko reći: Nije do tebe! Znam, opet mi neće biti bolje. Da li je istina da baš ništa ne mogu da promenim? Ja, iako nije do mene. Iako znam da iza ovoga stoji neko mnogo viši. Da nije sve tako kako izgleda. A izgleda, zapravo, ne izgleda...nikako.

Nije do mene. Nije do mene što ljudi misle da novinar može biti svako. Što starleta ili kafanska pevačica može rame uz rame sa Basarom da piše kolumne. Što smo poremećen narod koji svesno ide u svoju propast. Ali, do koga je? Ko plete mrežu tajni, laži i obmana? Čovek uči dok je živ, a uzalud toliko vremena. Nisam se nikad uklapala u te životne standarde, jer želela sam uvek nešto drugo. A ipak nisam imala hrabrosti. Čoveku tako malo treba. A toliko puno toga je trebalo da se desi da bih danas bila tu gde jesam. Ne na novom početku, već u nastavku života, koji je (iz nekog razloga) baš ovakav morao da bude. Slučajnost? Sudbina?

Ključne reči: kolumna , do koga je? ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.