Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koko Šanel — kraljica mode

Aleksandra Đokić 19.8.2018. Komentari

Na današnji dan 1883. godine u Somiru, u Francuskoj, rođena je Gabrijela Bonur Šanel, najveća modna dizajnerka 20. veka, čiji je uticaj u svetu mode jači nego ikada. Lansirala je novi modni stil koji je bio apsolutna suprotnost tadašnjim modnim standardima. Njen lični pečat ogleda se u maloj crnoj haljini, kao i parfemu Chanel No. 5.

Foto: www.opencolleges.edu.au

Bila je vanbračno dete uličnog prodavca i domaćice, koji su osim nje imali još petoro dece. Njena majka je lagala da je u braku i krstila je Gabrijelu očevim prezimenom. Greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel umesto Šasnel, dobila je prezime po kome će postati poznata. Kao dvanaestogodišnjakinja ostaje bez majke, a otac je odvodi u sirotište, gde je provela sedam godina i izučila krojački zanat. Manastir je napustila s devetnaest godina i počela da radi kao krojačica.

Potom se preselila u Pariz gde je započela karijeru igračice i pevačice u noćnim klubovima. Nadimak Koko dobila je izvodeći pesmu Qui qu a vu Coco dans le Trocadero. Ubrzo upoznaje poznatog francuskog zavodnika i milionera Etjena Balzama, koji joj je otkrio sve lepote bogataškog života, a često joj je poklanjao skupocene haljine, dijamante i bisere. Koko je oduvek gajila veliku ljubav prema dizajnu. Kada je napustila posao u radnji, posvetila se dizajniranju šešira, koji su u to vreme bili neizostavni modni detalj svake dame. Pred Prvi svetski rat stupila je u kontakt s najboljim prijateljem tada svog bivšeg momka, britanskim bogatašem i plejbojem Arturom Kapelom, koji je bio njena najveća ljubav. Uz njegovu pomoć otvorila je svoje prve butike.

g223487 u70467 Coco Chanel

Foto: www.myhero.com

Početkom 20. veka Koko je proširila područje svog rada i počela se baviti ozbiljnim dizajnom. Tada počinje era čuvenih kostima karakterističnih isključivo za Šanel. Prvi put počinje da se bavi i dizajniranjem nakita. Plasirala je liniju neprevaziđenih bisera koji su i danas podjednako popularni kao i u vreme pojavljivanja. U to vreme izdaje i svoju prvu liniju parfema. Chanel No. 5 je bio ujedno i prvi parfem u istoriji mode koji je plasirala neka modna kuća. Nudeći jednostavnost, svedene krojeve i komfor u kombinaciji sa vrhunskom elegancijom i glamurom, Koko postaje najslavnija kreatorka. Svoje modele nikada nije crtala, već ih je stvarala odmah iz glave.

Tokom Drugog svetskog rata bila je primorana da zatvori svoje butike. Otpočela je vezu sa nacističkim oficirom Hansom Ginterom fon Dinklageom, zbog čega je njena popularnost opala. Ljudi su je posmatrali kao neprijatelja, a modna industrija ignorisala. Povukla se sa modne scene i otišla u Švajcarsku. Kasnije njeni poslovni planovi bili su vezani uglavnom za Britaniju i Ameriku, gde je imala i najveći broj kupaca. Važna godina u njenom životu bila je 1954. kada je u francuskoj prestonici ponovo počela da se nosi garderoba iz njene nove kolekcije.

Coco Chanel

Foto: www.finacoff.com

Doživela je duboku starost, u životu je imala niz ljubavnika i prosaca, ali nikada se nije udala. Umrla je 10. janura 1971. godine od posledica srčanog udara u hotelu Ric u Parizu, gde je boravila više od trideset godina, a sahranjena je u Švajcarskoj. Za sobom je ostavila neizbrisiv trag. Revolucionarna, inovativna i drugačija, davala je ženama lekcije iz smelosti, hrabrosti i stava, a generacije je naučila šta su otmenost i stil.

Izvori:  www.glossy.espreso.rs,  www.gracija.me,  www.mycupoftea.rs

 

 

koko šanel,moda,Na današnji dan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.