Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Boda Ninković: Heroj se ne postaje planirano

Kristina Mitić 30.8.2018. Komentari

Pete večeri ovogodišnjih Filmskih susreta, jedan od prikazanih filmova bio je i film reditelja Petra Pašića O bubicama i herojima, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u. Reditelj, koga je publika zavolela zbog ostvarenja Rokenrol uzvraća udarac, predstavlja nam toplu, istinsku priču o ljubavi i životu. Na kraju projekcije, reditelj i glumci poklonili su se pred niškom publikom na Letnjoj pozornici, koja je nagradila ovo ostvarenje velikim aplauzom. 

Foto: Marta Minić

Film prati četiri priče koje se međusobno prepliću, a sve povezuje ljubav. Gledaoci obično očekuju srećan kraj, ali zapravo kraj je prikazan na početku, gde su svi u ljubavi, ali se onda otkriva suština kakvi su ti odnosi zapravo. U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su glavni junak Raša (Bojan Dimitrijević) i njegov zahtevni, bolesni otac. On živi na ivici egzistencije neposredno pred apokalipsu i postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, kojima je nesreća zajedničko stanje. Ovi živopisni likovi nemaju imena, već ih upoznajemo kao Superheroja, Vlasnika, Ženu sa šminkom… Heroj (Slobodan Boda Ninković), zarobljen u trenutku prošlosti u kojem je ostao bez supruge i deteta, upoznaje dečaka iz sirotišta, koji mu pomaže da napravi film kako bi se setio šta se dogodilo. Raša takođe upoznaje dečakovu drugaricu sa kojom je pobegao iz sirotišta, i pre svega Raša upoznaje devojku u koju se zaljubljuje, ali koju nikada neće moći da ima. Svi oni vole, i svi oni na kraju gube svoju ljubav. U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav. Ova mračna bajka se ne završava sa tako srećnim krajem koliko sa krajem koji uliva nadu. Dečak postaje superheroj koji se suprotstavlja apokalipsi, a bubice vode, paralelno sa ljudima, svoj konstantni život u podzemlju hotela. Ali svima je zajednička potraga za ljubavlju.

Osim reditelja Petra Pašića, supervizora specijalnih efekata Vuka Tatalovića, scenarista Dimitrija Vojnova i Nikole Pejakovića, u filmu igraju Ilija Pašić, Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Branka Purić, Nataša Vojnović, Uroš Đurić, Nada Macanković. Razgovarali smo sa rediteljem Petrom Pašićem i Herojem, Bodom Ninkovićem, na ovogodišnjim Filmskim susretima. Oni su za Studentski dnevni list govorili o filmu, ljubavi, bubicama i herojima u realnom životu.

DSC 0095

Petar Pašić i Boda Ninković uoči Filmskih susreta; Foto: Marta Minić

Kako se stvorila ideja za stvaranjem ovog filma?

Petar: To je mnogo daleko… Ideja se stvorila ovako: u to vreme kada smo spremali film, ja sam radio jedan kratki film u Sloveniji. Sa mojim parterom u filmu razmišljali smo da napravimo nešto slično, jer je film doživeo relativno veliki uspeh. Bio je kombinacija animacije i igranog filma. Krenuli smo od toga da napravimo igrani dugometražni film, a onda sam i ja imao neku svoju intimnu priču o ljubavi, i onda smo sve to spojili. Onda smo sarađivali sa scenaristima i sve to uobličili i tako je to krenulo.

O ovom ostvarenju se još 2013. pisalo i govorilo kao o gotovom i licitiralo se sa datumom premijere, ali je onda sve utihnulo. Zbog čega je bilo potrebno ovoliko vremena da publika ugleda film? Jeste li čekali da sve bude onako kako ste zamislili ili je bilo još nekih drugih razloga?

Petar: Bilo je perfekcionizma prve dve godine, a posle je bilo više nekih praktičnih razloga. Dešavale su se razne stvari. Naravno, momenat nemanja tih sredstava da bismo uradili ono što mi hoćemo, a onda je bilo i toga da se firma koja je radila film raspala, tako da je to više iz nekih tehničkih razloga posle bilo. 

Kako biste okarakterisali žanr ovog filma? Podseća li pretežno na bajku za odrasle? 

Petar: Pa jeste.

Boda: Da, jeste.

Možete li opisati kako ste se osećali dok ste radili na ovoj ulozi?

Boda: Ja sam uživao. Kada me je Pera pozvao, pa kad sam pročitao, meni se odmah dopalo. I stvarno smo lepo i mirno radili. Pera je znao šta hoće, a to onda olakšava čitavu situaciju. I ovo je nešto što je onako malo drugačije. Čitav film je malo drugačiji, što je dobro. I što je uvek izazov. Tako da sam ja uživao zaista. Ja bih ovaj film gledao deset puta. I zbog atmosfere i zbog svega, onako baš je miran. On možda može da se okarakteriše kao nekomericijalni, mada i to je veliko pitanje šta je komercijalni film. Ali mislilm da je lep, emotivan, onako estetski savršen. Tako da sam ja uživao u tome.

Šta bi bila poruka koju ste želeli da prenesete filmom? Ima li istine u tome da je život jedna velika bol, ali i sreća?

Boda: Ako je to izašlo, onda je to super. Ovaj moj Superheroj, ako se tako može nazvati, jeste čovek koji jednostavno pokušava da veliku traumu koju je doživeo možda i ispravi, tako što će probati da jednog dečaka, pod znacima navoda, pripremi za život. A u stvari kad je uspeo da nađe tu asocijaciju za tu svoju tragično izgubljenu ljubav, onda je njegova misija završena, time što je pristao na nasilničko ponašanje čoveka koji mu je i doneo tu nesreću. Ja sam stvarno uživao u svemu!

Petar: Tako je, sve je u nekoj borbi za ljubavlju. I onda ljudi to ne kapiraju šta je ljubav. Vrlo je često shvataju paušalno. To je bila neka ideja. Ali ima raznih vrsta ljubavi.

Izgleda kao da ste opisali u svakom segmentu po neki deo naše realnosti, ima i nasilja ima i dece bez roditelja… Baš je u kratkom okviru film dočarao našu stvarnost.

Petar: Ima i smeha i ljubavi. Ali super je, moram da primetim to da kada pričam muškarcima, oni to obično ne kapiraju baš, za razliku od žena koje u 90% slučajeva skapiraju.

Film je dobro tehnički potkovan. Kako je tekla realizacija animacije?

Petar: Tih animacija je trebalo da bude dosta više, jer je još jedna priča koja je trebalo da se odvija bila ta ispod zemlje. Ali tu je bio taj finansijski momenat. Bilo je mnogo zahtevno i mnogo smo bili ambiciozni u vezi sa tim šta bismo hteli da pokažemo. Ideja je bila da je svuda sve isto, pa čak i među bubicama. To je bila neka spona. I animacija. Koliko god ona bila zahtevna i taj deo koji smo uradili, uradili smo što smo mogli bolje.

Šta su bube, a šta su heroji u našoj svakodnevici?

Boda: Pa to može da se tretira i ovako — mi smo bubice na svetu, to apsolutno, a danas može slobodno da se kaže da je heroj neko ko pokušava da živi obično, normalno, sa svojom porodicom, da stvori neke svoje snove ne ugrožavajući druge. Kod nas je, nažalost, taj pojam heroja čudno postavljen. Heroj se ne postaje planirano, već čovek reaguje u situaciji, pa tek kad se vidi rezultat, onda može da se donese odluka da li je neko heroj ili nije. A obično znamo da neko sam sebe unapred naziva herojem, iako to ne zaslužuje.

Petar: Taj momenat da bubice koliko god bile male mogu da budu heroji. Šta god bilo značenje toga heroji, suština je da mogu da budu isto. Pojam heroja je pokazan da moraš da budeš veliki, a zapravo nije tako…

O bubicama i herojima,Slobodan Boda Ninković,Petar Pašić,filmski susreti 2018,53 Filmski susreti u Nišu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.