Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kada miris smrti postane jak i lep

Sonja Stefanović 2.9.2018. Komentari

Parfem: Hronologija jednog zločina je nemačko-francuski film iz 2006. godine čija je priča zasnovana na istoimenom romanu Patrika Ziskinda iz 1985. godine. Njegova alegorična priča omogućiće vam do sada neproživljeno iskustvo, a pitanja će se sama nizati tokom filma, sve do samog kraja. Ako ste mislili da znate dokle ljudski um može da ode, ovaj vas film možda i iznenadi.

Foto: www.madmovieman.com

Radnja filma se dešava u Francuskoj u 18. veku. Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) došao je na svet neželjen. Bilo je očekivano da će umreti, a rođen je sa neprijatnim osećajem mirisa koji je stvorio otuđenje. Uprkos tome što ga je okolina izbegavala, njegovo čulo mirisa mu je pomoglo da razvije svoj talenat. Od svih mirisa oko njega Grenouille je privukao miris ženske duše i naterao ga da provede ostatak svog života, pokušavajući ponovo da namiriše svoju suštinu, postajući parfimer i stvarajući suštinu izgubljene nevinosti. Zamolivši Antonia Richsa (Alan Rickman), starog parfimera, da ga podučava, dobio je mogućnost da postigne ono što drugi nisu.

Ugledni nemački reditelj Tom Tykwer bio je izabran za ekranizaciju ovog psihološkog trilera. Kritike se, kao i uvek kada je reč o ekranizaciji, uglavnom bave razlikama između književnog dela i filma, koji je blaži u odnosu na sadržaj književnog dela. Film predstavlja mešavinu žanrova, od krimi drame sa manjim motivima horora do fantastike, i ne može se porediti ni sa jednim drugim unazad kroz istoriju filma. Premijerno prikazivanje filma bilo je održano 7. januara 2006. u Minhenu.

Izvori: imdb.com, filmski net, b92.neten.wikipedia.org

preporuka,film Parfem,fantastika,psihotriler,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.