Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kad velike tajne postanu razotkrivene

Sonja Stefanović 10.9.2018. Komentari

Pod lupom (Spotlight) američki je biografski dramski film iz 2015., koji je režirao Tom McCarthy. Film sa sobom vuče misterioznu nit kojom je protkana čitava priča. Zasniva se na stvarnim događajima zbog kojih je Boston Globeu 2003. uručena Pulicerova nagrada za javnu službu. Iznenadiće vas dužina vela tajne kojim su pokriveni slučajevi religijske prirode. Ovo ostvaranje vraća veru ljudima da niko ne može proći nekažnjeno.

Foto: www.myfictionalworldblog.wordpress.com

Priča se odvija u jednoj od najpoznatijih novinarskih redakcija na svetu – The Boston Globe. Novinarska istraživačka ekipa imena Spotlajt radi na najvećem slučaju koji je svojevremeno potresao celi Boston, ali i uzdrmao svetsku javnost činjenicom da su se godinama pod okriljem katoličke crkve sprovodila zlostavljanja dece koja su stalno zataškavana. Priča dolazi u fokus kada na čelo redakcije dolazi novi urednik Marti Beron (Liev Schreiber) koji insistira da se priča istraži do najsitnijih detalja.Tim Spotlajta predvodi Volter Robi Robinson (Michael Keaton), mladi Majk Rezendes (Mark Ruffalo), povučeni čovek Met Kerol (Brian d’Arcy James) i jedina žena među njima, mlada i senzibilna Saša Fajfer (Rachel McAdams). Jako bitan za celu priču je i tužilac Mič Garabedian (Stanley Tucci), koji je godinama vodio zasebnu istragu i, uprkos pritiscima sa svih strana, strpljivo gradio slučaj protiv katoličke crkve.

Mnogi relevantni svetski kritičari su već proglasili Spotlight filmom godine. Za scenario je, osim režisera, bio zadužen i sve priznatiji Džoš Singer, te film ima izuzetan scenario i priču. Prilikom premijere, film je doživio hvalospeve kritičara te je nominiran za nekoliko nagrada. Između ostalog, dobio je dva Oskara 2015., na 88. dodeli: za najbolji film i izvorni scenarijo, čime je postao prvi film od Najveće predstave na svijetu 1952. koji je dobio zlatni kip u samo dve kategorije, iako je pobrao glavnu nagradu. Premijerno je prikazan 20. novembra 2015. godine u SAD.

izvorihttp://filmskerecenzije.com www.imdb.comwikipedia.org

preporuka,film,pod lupom,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.