Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dar psihoterapije i filozofije

Sonja Stefanović 16.9.2018. Komentari

Lečenje Šopenhauerom je knjiga američkog psihijatra Irvina D. Jaloma iz 2005. godine. Knjiga je insirisana životom filozofa Artura Šopenhauera, a ima izuzetno oštru notu i otkriva suštinu najvećih čovekovih mana. Koliko povlačenje u sebe uz primenjivanje filozofije može pomoći pri samospoznaji i da li ljudi umeju da pronađu svrhu života pa onda i živeti, možete saznati u ovom neverovatnom delu. Možda vam promeni pogled na svet.

Foto: www.centarzakulturukv.com

Lečenje Šopenhauerom je slika grupne terapije, unutrašnji pogled na članove grupe i način na koji ih vešti psihoanalitičar vodi i ohrabruje da ne padnu i ne posustanu. Postoje delovi knjige koji se čitaju kao psihoterapeutska verzija Platonove Gozbe, u kojima dinamičnost omogućava junacima da otkriju svoje unutrašnje glasove koji bi im inače ostali potpuno nepoznati. Pošto se nakon rutinskog pregleda iznenada suočio sa sopstvenom smrtnošću, čuveni psihoterapeut Džulijus Hercfeld primoran je da preispita svoj život i rad. Potražiće Filipa Slejta, seksualnog zavisnika kojem nije uspio da pomogne pre dvadeset godina. Filip tvrdi da ga je izlečilo i čudesno preobrazilo pesimistično učenje nemačkog filozofa Artura Šopenhauera i da se obučava da postane filozofski savetnik. Njegov hladan, mizantropski, stav navodi Džulijusa da pozove Filipa u svoju intenzivnu terapijsku grupu u zamenu za podučavanje o Šopenhaueru. Međutim, preostalo mu je samo nekoliko meseci i život je možda prekratak da pomogne Filipu ili da se nadmeće sa njim za srca i umove članova grupe. Sa druge strane, možda je i ostalo taman dovoljno vremena.

Irvin David Jalom, rođen 1931. godine, američki je egzistencijalni psihijatar, počasni profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford i književnik. Domaćoj javnosti je najprepoznatljiviji kao autor romana Kad je Niče plakao, za koji je rađena fiilmska adaptacija, kao i za još dva njegova dela. U osnovi njegovih dela o egzistencijalnoj psihologiji je ono što on naziva četiri datosti ljudskog stanja: samoća, besmisao, smrt i slobodna volja. Jalom diskutuje o načinima na koje čovek može da odgovori na ove probleme, bilo na funkcionalan ili na nefunkcionalan način.

izvori: www.delfi.rs, yalom.com

knjiga,preporuka,LEČENJE ŠOPENHAUEROM,preporuka knjige,IRVIN D JALOM,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.