Otvaranje postavke Nikole Markovića u Salonu 77

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

Postavka Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru, koju je autor Nikola Marković namenski koncipirao za izložbeni prostor Salona 77 u niškoj Tvrđavi, biće otvorena u ovoj galeriji 18. septembra u 17 časova. Ova prostorna instalacija u središtu pažnje ima ironiju i satiru u likovnom izrazu, a publika će postavku moći da pogleda do 1. oktobra.

Foto: Nikola Marković

Ova postavka na satiričan način problematizuje polarizaciju na domaćoj umetničkoj sceni. Poseže se za ključnim pitanjima u dosadašnjem razvoju umetnosti: šta je to umetnost i umetničko delo, šta bi trebalo da bude ili koje funkcije da ispunjava. Prema rečima samog umetnika, ironija predstavlja vrstu najvećeg poverenja, ona računa na drugog. Ironija je, dakle, poziv: dopunite, ispravite sami, procenite sami ono što vam se kaže. Prostorna instalacija Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru nastavak je istraživanja započetog ciklusom Čuvari plamena, koji je 2016. godine predstavljen u Prodajnoj galeriji Beograd.

Nikola Marković završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića i trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Izlagao je samostalno u zemlji i inostranstvu, dobitnik je značajnih nagrada, a njegovi radovi zastupljeni su u značajnim kolekcijama u Austriji. 

Ulaz je slobodan.

Ključne reči: Nikola Markovic , salon 77 , tvrdjava , prostorna instalacija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.